Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 Avant Tdi] zgranie pamięci kompa

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 Avant Tdi] zgranie pamięci kompa

Post autor: aguamak » 18 mar 2011, 18:27

Witam koledzy.
Włożyłem ostatnio do swojej audiczki 1.9 110KM komputer od znajomego z passata, z takim samym silnikiem co mój. Oprogramowanie do niego było pisane na zamówienie w Hamburgu w profesjonalnej "chipowni". Moje auto wprost dostało skrzydeł ze 110KM zrobiło się 155KM. Zero kopcenia, wszystko idealnie. Kiedy oddałem ten komputer i założyłem ponownie swój to każda jazda powoduje wielki :-(((.
Kolega, który jest notabene mechanikiem, chętnie udostępni mi ten komputer celem przegrania jego zawartości do mojego (przepraszam za nieprofesjonalny język) - chodzi chyba o pamięć EPROM z tego co się orientuję. Z tym, że on nie potrafi tego przegrać, ale mówił, że są firmy co się zajmują takimi rzeczami.
Moje pytanie brzmi, gdzie w woj. Pomorskim (najlepiej), lub ościennym mogę to zrobić i jaka jest cena takiej usługi, a może jest to w ogóle awykonalne?
z góry dziękuję za odpowiedź - pozdr.

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2014
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 19 mar 2011, 09:11

Gotowca wgrasz w pierwszym lepszym zakładzie tuningowym gdzie powinni zrobić to bez problemu.
Nie mam pojęcia ile takie coś może kosztować. Pewnie parę stówek będzie.

Jesteś pewien że osprzęt w tym Passacie jest taki sam jak w Twoim?? Nie wiem czy wiesz ale chipy robi się pod silnik biorąc pod uwagę w jakiej jest budzie, jakie ma graty, w jakim jest stanie etc.
Tak tylko piszę żebyś później nie płakał że Ci auto nie chce jechać bo coś w silniku trzeszczy.

Awatar użytkownika
KANAL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: zgranie pamięci kompa

Post autor: KANAL » 19 mar 2011, 14:54

aguamak pisze:Witam koledzy.
Włożyłem ostatnio do swojej audiczki 1.9 110KM komputer od znajomego z passata, z takim samym silnikiem co mój. Oprogramowanie do niego było pisane na zamówienie w Hamburgu w profesjonalnej "chipowni". Moje auto wprost dostało skrzydeł ze 110KM zrobiło się 155KM. Zero kopcenia, wszystko idealnie. Kiedy oddałem ten komputer i założyłem ponownie swój to każda jazda powoduje wielki :-(((.
Kolega, który jest notabene mechanikiem, chętnie udostępni mi ten komputer celem przegrania jego zawartości do mojego (przepraszam za nieprofesjonalny język) - chodzi chyba o pamięć EPROM z tego co się orientuję. Z tym, że on nie potrafi tego przegrać, ale mówił, że są firmy co się zajmują takimi rzeczami.
Moje pytanie brzmi, gdzie w woj. Pomorskim (najlepiej), lub ościennym mogę to zrobić i jaka jest cena takiej usługi, a może jest to w ogóle awykonalne?
z góry dziękuję za odpowiedź - pozdr.
Zeby nie skasowali Cie za to duzo proponuje udac sie do jakiegos elektronika, ktory zajmuje sie licznikami, radiami itp itd. Tam zalatwia sprawe, oczywiscie na Twoja odpowiedzialnosc.

Pozdrawiam.

aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aguamak » 19 mar 2011, 19:42

kamilos_69 pisze:Gotowca wgrasz w pierwszym lepszym zakładzie tuningowym gdzie powinni zrobić to bez problemu.
Nie mam pojęcia ile takie coś może kosztować. Pewnie parę stówek będzie.

Jesteś pewien że osprzęt w tym Passacie jest taki sam jak w Twoim?? Nie wiem czy wiesz ale chipy robi się pod silnik biorąc pod uwagę w jakiej jest budzie, jakie ma graty, w jakim jest stanie etc.
Tak tylko piszę żebyś później nie płakał że Ci auto nie chce jechać bo coś w silniku trzeszczy.
Właśnie dlatego pojeździłem z komputerem od tego passka ponad dwa tygodnie i przez ten okres wszystko było jak należy, autko się naprawdę świetnie zbierało, spalenie wzrosło może o jakiś litr, no ale wiadomo, że troszkę więcej cisnąłem to mniej się nie da spalić. przy normalnej jeździe myślę, że spalanie się nie zmieniło. Przelatałem tak jakieś 1,5 tys km i przez ten czas wszystko grało.

rob555
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rob555 » 20 mar 2011, 01:04

155KM w seryjnym AFN i to bez kopcenia<lol> <lol> <lol>
Tia szkoda ze nie 200 odrazu....
pojedz na rolki to sie zdziwisz ale stawiam mega mocne walniecie Nm z dolu stad masz "niebotyczne" odczucia.

A program Ci kazdy tuner zgra i wpali do Ciebie...nawet ja
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, 11:34 przez rob555, łącznie zmieniany 2 razy.

aguamak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aguamak » 20 mar 2011, 21:36

te 155 KM miał mój kolega w tym passku przynajmniej tak mówił - tj. 116 KM seryjne, a 155 KM po wirusie. przyrost 39 KM miał nawet na to jakieś wydruki z krzyżackiej hamowni.
Nie wiem ile ma mój audi bo nie mierzyłem, ale podejrzewam, że przyrost jest podobny.
Z kopceniem to wygląda tak, że największe z tego co zaobserwowałem jest na 1 i 2 biegu jak się ostro rusza, wyprzedzanie na 3 i 4 nie powoduje powstania jakiejś czarnej chmury, więc myślę, że jest ok, przybliżone spalanie to jakieś 8 l, nie wiem czy to dobrze czy źle, ale przed zmianą było jakieś 7-7,5l. największą różnicę czuć podczas wyprzedzania na 4 biegu (wbija w fotel :-)), możliwe, że jestem trochę podjarany i przesadzam, ale jak dla mnie różnica jest mega!
Kolego czy jest ewentualnie możliwość zachowania starego sterownika, np. na jakiejś płytce CD, gdybym po czasie chciał wrócić do serii?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja