Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 Allroad] Swap z 2.5 tdi v6 na 2.5 tdi R5 prośba o pom

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
michu1002
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 Allroad] Swap z 2.5 tdi v6 na 2.5 tdi R5 prośba o pom

Post autor: michu1002 » 05 sty 2015, 00:15

Witam zwracam się z prośbą do was koledzy ponieważ narodził mi sie w głowie pomysł zmiany silnika w a6 c5 allroad 2.5 tdi na silnik z c4 AEL. Potrzebował bym informacji na temat czy ktoś już coś takiego robił a konkretnie o przesłanie domnie jakich kolwiek informacji na ten temat.

Wstępnie jestem już zorientowany że skrzynia biegów ręczna może zostać oryginalna z c5 bo po kołnierzu widać że jest taki sam jak w c4.

Instalacja to dla mnie nie problem. Został mi tylko dobór instalacji bo niewiem z jakiego auta będzie najlepsza. Na pewno zostawię kostki te w obudowie komputera na pod szybiu komputer bedzie w takim razie potrzebny z t4 4 aby nie męczyć się z przerabianiem na edc14 tylko zeby zostało edc15 gdzie bedzie lepsza komunikacja. Zresztą jest to kwestia techniczna którą dopracowywuje się jak już bedzie silnik w aucie.

Hamulców i zawieszenia nie trzeba ruszać

Przebudować bedzie trzeba troche układ wydechowy ale zastanawiałem się czy przypadkiem jak nie włoże początku układu od 1.9 to bedzie trzeba tylko mocowanie do turbiny dopasować.

Układ dolotowy z intercoolerem dopasuje na bazie rur z innych samochodów gamy vw

największym zagadnieniem jest dla mnie silnik chciałbym wizualnie zobaczyć jeżeli ktoś coś takiego robił.

P.S

Dziękuje za odpowiedzi związane z opłacalnością i potrzebą tej zmiany.
Amatorsko dla siebie nauczyłem się wiele o budowie samochodów z gamy vw także niemam problemów z zrobieniem tego samemu.
Koszty związane z przeróbką będą zminimalizowane bo mam spory zapas części.

Oraz dziękuje pseudo znawcą którzy od razu wypowiadają się negatywnie a na dobrą sprawę nie potrafią nawet koła wymienić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja