Siema!
Wpadłem na pomysł żeby pokombinowac troszkę z wydechem przy okazji zakładania końcówek 90 lub 100 mm do swojej Audi. Szukam podpowiedzi a może jakiegoś tutorialu jak to zrobić. Chciałbym zdjąć tłumiki i od góry w końcowych puszkach wyciąć otwór, wywalić wszystko co tam jest i wstawić rure przelotową. Zastanawiam się jak ją zamontować żeby wszystko było szczelne, ciężko będzie zaspawać bo nie dojde od dołu wiec raczej odpada, ewentualnie na jakieś obejmy, tylko czy to się sprawdzi lub za kilka miesiecy nie przepali i odpadnie??
Puszki chcę zostawić bo nie wiem czy na przeglądzie nie będą się czepiać że ich nie ma i wycinac chce też od góry żeby po założeniu nie było śladu. Przerabiał ktoś podobny temat??
I czy będzie chociaz jakaś różnica że na wyższych obrotach pomruczy coś moje v6 2.7 polift????
Znalałem foto z innego tłumika, ale podejrzewam że moj wygląda w środku podobnie.
Macie jakiś pomysł na to?? Warto się za to brać??
Przelot w końcowej puszce wydechu C6 2.7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jakub
- Moje auto: Allroad C5
- Rocznik: 2003
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: 4WD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Przelot w końcowej puszce wydechu C6 2.7
Witam, sam teraz planuje zrobić w swoim alladynie przelot w miejscu końcowych tłumików.
Doszedłem do wniosku ze nie ma co kombinować z fabrycznymi tłumikami. Na początku był plan żeby wyciąć ich wnętrze, wspawać rurę perforowaną, owinąć ją watą stalową a resztki wolnego miejsca watą szklaną ale doszedłem do wniosku ze nie opłaca się tyle bawić z tym tylko walne prostą rurę z kwasu 2.5 cala na miejscu końcowych tłumików.
Na przeglądzie nie mogą się przyczepić o brak tłumika bo jedynie co ma się zgadzać to decybele i emisja spalin także czy będzie to pusta rura w puszce czy sama rura nie ma znaczenia. Nawet jakby z jakiegoś powodu nie chcieli ci podbić zawsze masz w razie czego fabryczne całe tłumiki także wtedy nie musisz się martwić o nic a po ich wybebeszeniu sam rozumiesz, dodatkowe koszta i główkowanie
Doszedłem do wniosku ze nie ma co kombinować z fabrycznymi tłumikami. Na początku był plan żeby wyciąć ich wnętrze, wspawać rurę perforowaną, owinąć ją watą stalową a resztki wolnego miejsca watą szklaną ale doszedłem do wniosku ze nie opłaca się tyle bawić z tym tylko walne prostą rurę z kwasu 2.5 cala na miejscu końcowych tłumików.
Na przeglądzie nie mogą się przyczepić o brak tłumika bo jedynie co ma się zgadzać to decybele i emisja spalin także czy będzie to pusta rura w puszce czy sama rura nie ma znaczenia. Nawet jakby z jakiegoś powodu nie chcieli ci podbić zawsze masz w razie czego fabryczne całe tłumiki także wtedy nie musisz się martwić o nic a po ich wybebeszeniu sam rozumiesz, dodatkowe koszta i główkowanie
- Bigi92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: Przelot w końcowej puszce wydechu C6 2.7
Może i faktycznie masz rację, bo roboty było by z tym dużo i do tego główkowanie jak to zrobić żeby w środku w puszcze było szczelne itp.
orientowałeś się jaki koszt zrobienia takiego przelotu samemu z kwasówki? bo widziałem też w internecie gotowca za około 550zł i wtedy to już w ogóle szybko robota. Chociaż jak różnica w kosztach duża to też bez problemu sam bym to zrobil ; )
https://allegro.pl/oferta/tlumik-koncow ... NQQAvD_BwE
Nie sądze żeby po przeróbkach był tak głośny zeby nie przeszedł przeglądu, i spaliny też nie powinny przkroczyć poziomu wiec dzieki za info ! :)
orientowałeś się jaki koszt zrobienia takiego przelotu samemu z kwasówki? bo widziałem też w internecie gotowca za około 550zł i wtedy to już w ogóle szybko robota. Chociaż jak różnica w kosztach duża to też bez problemu sam bym to zrobil ; )
https://allegro.pl/oferta/tlumik-koncow ... NQQAvD_BwE
Nie sądze żeby po przeróbkach był tak głośny zeby nie przeszedł przeglądu, i spaliny też nie powinny przkroczyć poziomu wiec dzieki za info ! :)