[ A6 C6] JAKI OLEJ ZALAC DO TFSI 3.0 ? LISTA NAJLEPSZYCH TYL
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: olej
MaciejTFSI pisze:hmmm no nie wiem czy tak jest do konca jak napisales...wole kupic z niemiec poniewaz wieksza pewnosc niz u nas.Castrol robi syf w silniku w porownaniu do mobila np i tego jestem pewnien tak wiec nie wiem czy castrol tak jak radza to dobry olej!2 wymiany latam na motulu ale interesuje mnie ten royal i valvoline.
Oj co do castrola to bym sie sprzeczał mamy w domu golfa 2 od nowosci na castrolu jezdzi do dnia dzisiejszego zmiany co 15 tys raz glowica byla w górze to srodeczek jak nowy wiec tu bym sie sprzeczał .

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
olej
najgorsze jest to ze tak naprawdę nikt nie wie jaki olej jest najlepszy bo każdy silnik inaczej przyjmuje i ma inne właściwości itp itd
Z valvoliny jedynie bym poszedl na mobila 1 chyba...

- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
Zgadza się, to nie marka świadczy o doborze oleju, tylko odpowiednie parametry do danego silnika, uwzględniając warunki i środowisko pracy motoru.MaciejTFSI pisze:tak naprawdę nikt nie wie jaki olej jest najlepszy bo każdy silnik inaczej przyjmuje i ma inne właściwości itp itd
Osobiście uważam, że okresy wymiany 30K km to śmierć dla silnika.
Odradzam Shell Ultra 5w30 do silnika ASN bo po 5K km "wyparował" i zapaliła mi się czerwona kontrolka stanu oleju.
Jestem pozytywnie zaskoczony olejem ELF Competition 5w30 SXR, jest stosunkowo tani ale tu wymianę zalecam co 10K km.
Teraz mam Motul Specific 507 5w30: zero osadów itp. ale nie dojadę do 15K km bo silnik zaczął głośniej odpalać niż wcześniej, z tym że na początku była rewelka.
W moim silniku zauważyłem różne stopnie ubytku oleju przy różnych markach:
Shell - j/w; ELF - nic nie dolewałem do wymiany, tylko trochę ubyło; Motul - dolałem już 1,5L a nie przejechałem jeszcze 10K km

Zastanawiam się czy nie wlać Castrol EGDE 5w30 i samemu się nie przekonać jak to będzie chodzić.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
ja wymieniam co 12tys km olej,filtr paliwa,oleju,powietrza,kabinowy.Mysle ze teraz chyba zaleje Mobila chociaz do obecnego Valvoline nic nie mam.Ten Royal Purple to jakis wynalazek hehe i boje sie takie cos wlac do silnika bo jeb%^nie jak nic
a tak na powaznie to chyba wole jednak zostac przy znanych markach... 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
wymieniasz czy też będziesz wymieniał??? bo mam wrażenie, że swoją audi nie jeździsz zbyt długoMaciejTFSI pisze:ja wymieniam co 12tys km olej,filtr paliwa,oleju,powietrza,kabinowy.Mysle ze teraz chyba zaleje Mobila chociaz do obecnego Valvoline nic nie mam.Ten Royal Purple to jakis wynalazek hehe i boje sie takie cos wlac do silnika bo jeb%^nie jak nica tak na powaznie to chyba wole jednak zostac przy znanych markach...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
olej
coolmen77 pisze:wymieniasz czy też będziesz wymieniał??? bo mam wrażenie, że swoją audi nie jeździsz zbyt długoMaciejTFSI pisze:ja wymieniam co 12tys km olej,filtr paliwa,oleju,powietrza,kabinowy.Mysle ze teraz chyba zaleje Mobila chociaz do obecnego Valvoline nic nie mam.Ten Royal Purple to jakis wynalazek hehe i boje sie takie cos wlac do silnika bo jeb%^nie jak nica tak na powaznie to chyba wole jednak zostac przy znanych markach...
To auto mam rok z groszem i ma przejechane juz 47tys km tak wiec juz wymienialem olej z 3 razy na bank.