Plusy:
+ lepsza reakcja na gaz
+ bezcenne pogwizdywanie turbosprężarki
+ silnik bardziej elastyczny
+ lepiej ciągnie od dołu
Minusy:
- negatywny wpływ na ochronę środowiska
- ewentualne problemy na przeglądzie i podczas kontroli drogowej ( ? )
- nieco bardziej odczuwalne spaliny niż zazwyczaj
1.Oczywiście zaobserwowane zalety jak i wady tyczą się wyłącznie mojego silnika w którym niewątpliwie był zawalony katalizator. Tylko w takim wypadku odczujemy zmianę na lepsze, czyli powrót do serii

2.Powodem wymiany tej części było uszkodzone złącze elastyczne i zatkany katalizator.
3.Logi zaprezentuje nieco później, ale gwizd turbinki po odpaleniu poprawił mi nastrój na cały dzieĂą i autko ciągnie od dołu znacznie lepiej (szybciej).
4.Wiele tematów już było na temat jak pozbyć się katalizatora i czy w ogóle to robić pomijając wpływ na ochronę środowiska i przeglądy techniczne w moim przypadku decyzja była jak najbardziej trafna i padła na zakup Downpipe z plecionką

5.Z racji tego, że moja plecionka miała już po prostu dość i rzucało strasznie wydechem przy gaszeniu stwierdziłem, że już czas aby kupić plecionkę z nowym katalizatorem.
6.Przeglądając allegro natrafiłem na całkiem fajną choć drogą ofertę łącznika elastycznego z rurą.
7.Biorąc pod uwagę koszty czyli zakup dobrej jakości samego łącznika 120 zł + montaż co najmniej 100 zł = 220 zł . Ryzyko że taka kombinacja przy źle wspawanym łączniku zakoĂączy się kolejną wymianą po kilku tys. km. podarowałem sobie.
8.Nowy katalizator tych najtaĂąszych firm to wydatek około 500 zł.
9.Więc padło na Downpipe (koszt 400 zł + czas poświęcony na wymianę. W AFN tą czynność wymiany bez problemu wykonujemy sami więc oszczędzamy kolejne pieniądze. Bardzo dobra jakość materiału pozwoli nam do koĂąca żywota uniknąc problemów z tą częścią wydechu. Wystarczy odkręcić tylko 3 śruby od strony turbosprężarki i 3 śruby od strony wydechu nieznacznie się przy tym gimnastykując
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)