Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 TDI] Chipować czy nie chipować 1.9 131 km AVF?

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
MBiały
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MBiały » 05 gru 2014, 20:12

Nie rozumiem takiego podejscia, nie wiesz w jakiej kondycji jest Twoj silnik a juz myslisz o tym zeby robic ponad 200ps i 400 momentu, a robienie softu na odleglosc jest niezla bzdura, po pierwsze zrobia ci ten soft na orginalnej,trzymajacej moc jednostce-mapie i bedziesz myslal ze masz 385momentu a wyjdzie ze masz 365momentu, mialem mozliwosc zrobienia softu na odleglosc za 650zł ale od razu zrezygnowalem, pojechalem na hamownie gdzie zrobiono mi soft z 1.9 130 avf wyszlo mi fabrycznie 128,5KM i 285momentu(zastanawiajace...) zrobiono mi soft na 160KM i 360momentu a gosciu powiedzial ze zanizony fabrycznie moment moze byc spowodowany wieloma czynnikami ale on stawia na przeplywomierz, radził mi przeczyscic go badz wymienic bo mowil ze przeplywomierz daje rade na jakies 60tys a pozniej jest zbyt zabrudzony zeby wychwytywac ilosc wpadajacego powietrza, po przeczyszczeniu moge jechac do niego i w cenie sprawdzic ponownie moc, przynajmniej wiem co mam zrobione i jak i wszystkim chcacym chipowac autka tez polecam przed tym hamownie oraz przeczyszczenie przeplywki(szkoda ze nie wiedziaem o tym wczesniej ale trzeba bedzie jeszcze raz tam zawitac) po sofcie duzo lepiej sie jezdzi, auto czy to 4-5-6 bieg sprawnie przyspiesza nie klekając na robocie chociaz powoli chcialoby sie jeszcze wiecej ale jest juz dla mnie wystarczajace zeby cieszyc sie w 100% z tego autka :]

130TDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2017
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: 130TDI » 06 gru 2014, 12:15

Podzielam zdanie kolegi wyżej. Co to za program bez hamowni? Skąd będziesz wiedział jak przebiega moment na poszczególnych obrotach?! Nie wiadomo w jakim stanie jest turbina, głównie pod jej stan pisze się program a nie na chybił trafił. Moc i moment w Twoim wypadku to czyste wróżenie z fusów.
A tak na marginesie w wieku 19 lat już potrzebne Ci takie moce? Nie sądzę żebyś miał jakieś większe doświadczenie po roku jazdy(tak tylko przypuszczam).

Schiller_Polska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Schiller_Polska » 12 gru 2014, 17:56

Dobry tuner zrobi program i bez hamowni. na podstawie logow tez mozna. potrwa to tylko duzej

Kowal-Roksanka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kowal-Roksanka » 12 gru 2014, 18:21

Kolega robil tylko program czy zmielam cos z podzespolow w silniku?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja