Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4 2.5 TDI 140KM] CHIP?

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
crtluz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4 2.5 TDI 140KM] CHIP?

Post autor: crtluz » 15 kwie 2010, 21:11

http://moto.allegro.pl/item994695229_ch ... _35km.html

co sądzicie o takim wynalazku? jaka jest w tym prawda że nie zwiększa spalania czy nie niszczy silnika?

175PS / 365Nm wzrost o 35PS / 75Nm

brzmi ciekawie..

Awatar użytkownika
Forum A6 C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 C4 Forum
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Forum A6 C4 » 15 kwie 2010, 21:35

bubel
przed podniesieniem mocy trza wiedzieć w jakiej kondycji jest silnik i do jakiej mocy można go podrasować
bez hamowni się nie obędzie
wszystkich tunerów bez jakiejkolwiek hamowni omijaj wielkim łukiem

Awatar użytkownika
NiKoś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: NiKoś » 15 kwie 2010, 22:54

crtluz, a ja powiem Ci, że miałem chipsa od tego samego gościa (nie jestem rodziną ani żadnym znajomym sprzedającego, więc wypowiedź moją możesz traktować jako obiektywną i zdaję sobie sprawę, że mogę się narazić kilku osobom na forum ;-) )
Zdecydowałem się na tego Lays`a z takiego powodu, iż auto nie było najmłodsze i nie chciałem inwestować za wielkich piniędzy ;-) , a znajomy skorzystał wcześniej z usług tego gościa i było ok, więc się zdecydowałem.
Po samodzielnym zamontowaniu, odczucia jak najbardziej pozytywne. Auto rakieta. Zapierniczało jak dziki osioł :mrgreen: Aczkolwiek, jedna rzecz mnie martwiła - auto trochę kopciło czarnuchem przy max depnięciu.
Postanowiłem więc skontaktować się ze sprzedającym i poprosiłem go, aby przysłał mi (po wcześniejszym odesłaniu przeze mnie jego kości) nowy "program" z mniejszym koksem.
No i przysłał, faktycznie autko trochę straciło wigoru i przykopcanie było nieco mniejsze.
Ale jednak postanowiłem udać się do polecanego tunera w miejscowości na Br...... , znajdującego się ode mnie ok. 200 km (którego bardzo pozdrawiam, bo też gości na tym forum :-) )
Zmierzyliśmy auto (A6 C4 2.5 AEL 140PS) po chipie na hamowni, wynik jaki wyszedł był dla mnie załamujący - 145 PS.
Następnie zmierzyliśmy auto na seryjnych kościach, też nie było powodu do dumy - 130 PS. Wobec tego Tuner odczytał program z kości po modyfikacji i zobaczył czy będzie w stanie coś sensownego stworzyć (nowy program). Niestety, po powrocie od komputera przyszedł do mnie (do poczekalni) i powiedział, że nic lepszego nie stworzy co by mi się opłacało za wydanie ok. 1kPLN. Więc duży PLUS dla tunera, który otwarcie powiedział że nie będzie mnie naciągał, bo i tak z nowego programu więcej nie wykrzesa, a program obecny (z alle...) jest troszkę "siekierką ciosany" ale nie jest tragiczny, nic autu się nie stanie. Skasował mnie tylko za hamowanie. Bardzo porządny człowiek - uczciwy!!!

Morał z tego taki (dla mnie) - jak nowsze auto to chipowanie u kolegi z Brod.... , a jak starszy strucel to u kolegi z alle.... nawet okupione lekkim zaczadzeniem, tym bardziej że tuner stwierdził, iż mapy w A6 C4 są "starszego" typu" i są trudniejsze do obrobienia.

Ps. Jakby co mogę wrzucić wykres z hamowni - seria i chip (ten słabszy) z alle....

Awatar użytkownika
NiKoś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: NiKoś » 25 lip 2010, 23:18

Andi 2.5 tdi, proszę bardzo :-) wykres pt. "seria vs. chip z allegro" (ponieważ nie mam skanera, zrobiłem foto temu "misiu" :mrgreen: - ale jest w miarę czytelny)

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja