Martwe MMI
Martwe MMI
Witam. Po 4 latach bezawaryjnej eksploatacji dopadło i mnie, otóż jak codzień zajechałem do pracy wszystko było ok. lecz po 8 godzinach siadam odpalam i patrze a tu ekran się nie wysuwa nic nie gra guziki na konsoli się nie podświetlają . VCDS wyrzuca następujące błędy :
Jakieś pomysły bo ta cisza mnie dobija ?
Jakieś pomysły bo ta cisza mnie dobija ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bezpieczniki z lewej i prawej strony konsoli sprawdzone są ok, jak również w bagażniku po prawej stronie. Zdjąłem również lewy boczek i wyjąłem światłowód z tego wzmacniacza czy cokolwiek to jest i z dwu pionowej kostki na jednym pinie świeci na czerwono.
Testu magistrali nie da się wykonać , co robić ?
Testu magistrali nie da się wykonać , co robić ?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witaj,
Jeszcze raz, nie działa ci tylko radio czy radio i licznik
Bo jeśli nie działają ci zarówno radio jak i licznik i podajrze klima ( ale tu nie jestem, pewny ) to u mnie była zgnita wiązka zasilająca od akumulatora do bezpieczników w bagażniku.
Wiązka jest mocno zaizolowana jednak w miejscu gdzie z grubego kabla zaczyna się rozgałęziać na mniejsze przewody utlenia się połączenie ( cyna ) i całość przestaje działać.
Jeszcze raz, nie działa ci tylko radio czy radio i licznik

Bo jeśli nie działają ci zarówno radio jak i licznik i podajrze klima ( ale tu nie jestem, pewny ) to u mnie była zgnita wiązka zasilająca od akumulatora do bezpieczników w bagażniku.
Wiązka jest mocno zaizolowana jednak w miejscu gdzie z grubego kabla zaczyna się rozgałęziać na mniejsze przewody utlenia się połączenie ( cyna ) i całość przestaje działać.
Cze. Nie działa mi całe MMI ,ekran się nie wysuwa,muzyka nie gra, w ogóle cała środkowa konsola mi nie działa tak jak by ktoś odciął zasilanie , licznik jako tak działa a jak wchodzę w navi czy tel przez licznik to cały czas ładuje daną grupę bez skutku, wczoraj podniosłem ten panel MMI wypiłem wszystkie wtyczki prócz ręcznego, obejrzałem wiązkę i wszystko ok. ale przez to wyskoczył błąd stacyjki
,a dziś bez powodu włączył się alarm. Jak chcę kompem coś wykasować to wszystko na nowo wraca.Panel klimy działa .Dziś przejrzałem całą instalacją w komorze silnika z myślą że jakieś gryzonie mi kable pocięły ale wszystko ok. Jutro sprawdzę jeszcze tą wiązkę od aku. Ręce mi już opadają 

Ja problem szukałem systemem takim ze : sprawdziłem czy wigilie jest zasilanie na bezpieczniku od radia , tam go nie było wiec stwierdziłem ze jakiś stycznik lub moduł nie daje zasilania sprawdziłem wiec zasilanie do modułów w bagażniku oraz na bezpiecznikach w bagażniku tam go tez w interesujących mnie miejscach tez nie było wiec szukałem dalej aż po kablu wylądowałem przy akumulatorze i bingo. A najlepsze było to ze jak pojechałem do serwisu audi czy serwisu bosch to twierdzili ze popaliły się moduły u radio tez ale jak tłumaczyłem ze brakuje zasilania na dokładnych bezpiecznikach czy liniach zasilających i żeby ta ścieżka poszli to nie ... bo gdyby było to takie proste to by odrazu tam sprawdzili. Jak poprosiłem o schemat elektryczny tej wiązki to mnie zlali i odmowli. Pamietam jak powiedziały oba serwisy : panie to nie jest auto z lat 90 tylko wysoka technologia tu są zamontowane światłowody i komputery strujące wiec to nie takie proste. I jak się okazało gów... się znają bo podstaw nie sprawdzili bo pewnie jakiś bałwan pisał im serwisowe co robić i nie uwzględnił tak błachego problemu ręce opadają .
- acinr_PL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Bo większość mechaników w aso to kiepscy mechanicy. Naprawiają i diagnozują usterkę wdg określonego schematu i wedg instrukcji z Ingolstadt. Zabierz im instrukcje serwisowe (else, etkę itp) i leżą i kwiczą a czasami jak w twoim przypadku spaluchwp była to tak naprawdę błacha sprawa a oni odrazu wymieniali by moduły, sterowniki itp.
Panowie ,dziś odebrałem auto od elektro-mechanika diagnoza uszkodzony Moduł MMI 3G czyli to ustrojstwo gdzie wkłada się płytę DVD i karty SD. On tego nie naprawia tylko gdzieś sam wysyła.
Dlatego też moje pytanie czy jest może ktoś na naszej grupie co naprawia te moduły?
[ Dodano: 2020-01-31, 21:25 ]
Moduł wrócił od elektronika , uwalony był software, albo przez spadek napięcia albo przez wirusa na karcie SD, podpiąłem wszystko działa aż milo, dziękuję wszystkim za pomoc.
Dlatego też moje pytanie czy jest może ktoś na naszej grupie co naprawia te moduły?
[ Dodano: 2020-01-31, 21:25 ]
Moduł wrócił od elektronika , uwalony był software, albo przez spadek napięcia albo przez wirusa na karcie SD, podpiąłem wszystko działa aż milo, dziękuję wszystkim za pomoc.