Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Martwe MMI

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamilwwe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Martwe MMI

Post autor: kamilwwe » 19 paź 2019, 19:22

Witam. Po 4 latach bezawaryjnej eksploatacji dopadło i mnie, otóż jak codzień zajechałem do pracy wszystko było ok. lecz po 8 godzinach siadam odpalam i patrze a tu ekran się nie wysuwa nic nie gra guziki na konsoli się nie podświetlają . VCDS wyrzuca następujące błędy :
Jakieś pomysły bo ta cisza mnie dobija ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carlos777
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Karol
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 DFBA 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: carlos777 » 19 paź 2019, 20:17

Sprawdź bezpiecznik od radia.
Zrób test magistrali optycznej.

Awatar użytkownika
kamilwwe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamilwwe » 20 paź 2019, 14:00

Bezpieczniki z lewej i prawej strony konsoli sprawdzone są ok, jak również w bagażniku po prawej stronie. Zdjąłem również lewy boczek i wyjąłem światłowód z tego wzmacniacza czy cokolwiek to jest i z dwu pionowej kostki na jednym pinie świeci na czerwono.

Testu magistrali nie da się wykonać , co robić ? <mysli>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carlos777
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Karol
Rocznik: 2015
Silnik: 2.0 DFBA 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: carlos777 » 20 paź 2019, 15:05

Nie widzi zegarów, radia i MMI.
ciężko cokolwiek stwierdzić bez pomiarów napięcia przy tych niewidocznych modułach.
Może być gdzieś złamany światłowód albo brak zasilania na którymś z tych trzech modułów.

Awatar użytkownika
kamilwwe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamilwwe » 20 paź 2019, 18:47

A możesz mi powiedzieć gdzie znajdują się poszczególne moduły by do nich dotrzeć i sprawdzić jakoś czy zapętlić bo ręce mi opadają , od tej martwicy. <stres>

Awatar użytkownika
spaluchwp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spaluchwp » 21 paź 2019, 11:22

Witaj,
Jeszcze raz, nie działa ci tylko radio czy radio i licznik ??
Bo jeśli nie działają ci zarówno radio jak i licznik i podajrze klima ( ale tu nie jestem, pewny ) to u mnie była zgnita wiązka zasilająca od akumulatora do bezpieczników w bagażniku.
Wiązka jest mocno zaizolowana jednak w miejscu gdzie z grubego kabla zaczyna się rozgałęziać na mniejsze przewody utlenia się połączenie ( cyna ) i całość przestaje działać.

Awatar użytkownika
kamilwwe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamilwwe » 22 paź 2019, 18:02

Cze. Nie działa mi całe MMI ,ekran się nie wysuwa,muzyka nie gra, w ogóle cała środkowa konsola mi nie działa tak jak by ktoś odciął zasilanie , licznik jako tak działa a jak wchodzę w navi czy tel przez licznik to cały czas ładuje daną grupę bez skutku, wczoraj podniosłem ten panel MMI wypiłem wszystkie wtyczki prócz ręcznego, obejrzałem wiązkę i wszystko ok. ale przez to wyskoczył błąd stacyjki <uoee> ,a dziś bez powodu włączył się alarm. Jak chcę kompem coś wykasować to wszystko na nowo wraca.Panel klimy działa .Dziś przejrzałem całą instalacją w komorze silnika z myślą że jakieś gryzonie mi kable pocięły ale wszystko ok. Jutro sprawdzę jeszcze tą wiązkę od aku. Ręce mi już opadają :|

Awatar użytkownika
spaluchwp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spaluchwp » 22 paź 2019, 20:20

Ja problem szukałem systemem takim ze : sprawdziłem czy wigilie jest zasilanie na bezpieczniku od radia , tam go nie było wiec stwierdziłem ze jakiś stycznik lub moduł nie daje zasilania sprawdziłem wiec zasilanie do modułów w bagażniku oraz na bezpiecznikach w bagażniku tam go tez w interesujących mnie miejscach tez nie było wiec szukałem dalej aż po kablu wylądowałem przy akumulatorze i bingo. A najlepsze było to ze jak pojechałem do serwisu audi czy serwisu bosch to twierdzili ze popaliły się moduły u radio tez ale jak tłumaczyłem ze brakuje zasilania na dokładnych bezpiecznikach czy liniach zasilających i żeby ta ścieżka poszli to nie ... bo gdyby było to takie proste to by odrazu tam sprawdzili. Jak poprosiłem o schemat elektryczny tej wiązki to mnie zlali i odmowli. Pamietam jak powiedziały oba serwisy : panie to nie jest auto z lat 90 tylko wysoka technologia tu są zamontowane światłowody i komputery strujące wiec to nie takie proste. I jak się okazało gów... się znają bo podstaw nie sprawdzili bo pewnie jakiś bałwan pisał im serwisowe co robić i nie uwzględnił tak błachego problemu ręce opadają .

Awatar użytkownika
acinr_PL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2013
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: acinr_PL » 22 paź 2019, 21:32

Bo większość mechaników w aso to kiepscy mechanicy. Naprawiają i diagnozują usterkę wdg określonego schematu i wedg instrukcji z Ingolstadt. Zabierz im instrukcje serwisowe (else, etkę itp) i leżą i kwiczą a czasami jak w twoim przypadku spaluchwp była to tak naprawdę błacha sprawa a oni odrazu wymieniali by moduły, sterowniki itp.

Awatar użytkownika
kamilwwe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamilwwe » 31 sty 2020, 21:25

Panowie ,dziś odebrałem auto od elektro-mechanika diagnoza uszkodzony Moduł MMI 3G czyli to ustrojstwo gdzie wkłada się płytę DVD i karty SD. On tego nie naprawia tylko gdzieś sam wysyła.
Dlatego też moje pytanie czy jest może ktoś na naszej grupie co naprawia te moduły?

[ Dodano: 2020-01-31, 21:25 ]
Moduł wrócił od elektronika , uwalony był software, albo przez spadek napięcia albo przez wirusa na karcie SD, podpiąłem wszystko działa aż milo, dziękuję wszystkim za pomoc. <lol>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja