A6 C5 1.8t APU problem ze spalaniem oraz LPG
A6 C5 1.8t APU problem ze spalaniem oraz LPG
Cześć. Mam kolejny problem ze swoją "nową" starą A6. Zauwżyłem, że auto przy mało dynamicznej jezdzie pali 20l LPG na 100km, jest to normalne spalanie? Dodam, że gdy depnę mocniej w pedał to gaz się wyłącza i pika (tak jak przy braku gazu). Kopci czsami mocno na biało i czuc spalenizne a czasami nadmiernego dymienia brak. Myslicie ze sama regulcja powinna pomóc?
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
tez jestem na etapie redukcji spalania LPG bo silnik ten sam ale dodatkowo Quattro i pali średnio 15-17l zimą za to potrafi i 18-20l... benzynki elegancko 10-13l
Ogarnę auto na bnzynie potem bede za gaz się brał.
Ja po 2 latach wymieniałem wtryski. jeden niedomagał a drugi zacięty był i przelewał. koszt 60zł za sztukę plus regulacja ale bez dobrego serwisu się nie obejdzie. fakt, że to kosztuje ale powiedzą co poprawić itd.
Ogarnę auto na bnzynie potem bede za gaz się brał.
Ja po 2 latach wymieniałem wtryski. jeden niedomagał a drugi zacięty był i przelewał. koszt 60zł za sztukę plus regulacja ale bez dobrego serwisu się nie obejdzie. fakt, że to kosztuje ale powiedzą co poprawić itd.
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a
- Pieterb
- Administrator
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A4 B7
- Silnik: 1.8T 163KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
kurde sporo powiempali średnio 15-17l zimą za to potrafi i 18-20l... benzynki elegancko 10-13l
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!
Zanim coś tu napiszesz!
Jestem juz umówiony na serwis. Po trzynastym dam znac co sie dzialo
[ Dodano: 2018-12-15, 16:49 ]
Została zrobiona nowa mapa. Dodatkowo okazało się że jest założony lichy reduktor i moge kręcić do 4500obr pozniej przerzuca na benzyne. Duze spalanie myślę że jest spowodowne tym, ze silnik wkreca sie na 1000-1200obr jak sie zagrzeje oraz tym, ze przyblokowany był ręczny. A wiec zostala kwestia zdiagnozowania problemu wysokich obrotow
[ Dodano: 2018-12-15, 16:49 ]
Została zrobiona nowa mapa. Dodatkowo okazało się że jest założony lichy reduktor i moge kręcić do 4500obr pozniej przerzuca na benzyne. Duze spalanie myślę że jest spowodowne tym, ze silnik wkreca sie na 1000-1200obr jak sie zagrzeje oraz tym, ze przyblokowany był ręczny. A wiec zostala kwestia zdiagnozowania problemu wysokich obrotow
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
sprawdź odme, też miałem jakieś ślady oleju w tym separatorze. kupiłem nowy i nawet obroty przestały falować co prawda wymieniłęm też gruszkę od turbo i poczyściłem wszystkie rury od odmy i samą odme z ezektorem wymieniłem
robota na garaż lub na cieplejsze dni. w tym zaworku z fotki to jest sprężyna i membrana. może juz ma dosyć. nie pamiętam w krótą stronę działał ale w jedną da się dmuchnać ale nie da się zassać powietrza. Co do korak oleju to musiał bym posty swoje przeszperać bo gdzieś miałem odpowiedź czy ma pockakiwać czy zasysać. ale u mnie też lekko podskakuje.
P.S
ja teraz robię testy gazu i wychodzi, że na
BP pali najwięej gazu ale filtry czyste mam
luk oil filtry brudne i więcej o 20-30km na baku niż na BP
za to carrefour o 50km więcej niz na luku robie na baku, nie wiem jak filtry bo właśnie testuje ale auto chyba jest bardziej ospałe takie gumowe.
czy zna się ktoś na skłądzie gazu czy to możliwe, że na jakiejś innej mieszance propanu z butanem zrobię więcej km tylko jakim kosztem?

P.S
ja teraz robię testy gazu i wychodzi, że na
BP pali najwięej gazu ale filtry czyste mam
luk oil filtry brudne i więcej o 20-30km na baku niż na BP
za to carrefour o 50km więcej niz na luku robie na baku, nie wiem jak filtry bo właśnie testuje ale auto chyba jest bardziej ospałe takie gumowe.
czy zna się ktoś na skłądzie gazu czy to możliwe, że na jakiejś innej mieszance propanu z butanem zrobię więcej km tylko jakim kosztem?
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a