Chciałbym poruszyć ten temat ponieważ gdziekolwiek gdzie znalazłem temat zbliżony do mojego , temat się rozmywał , ludzie zaczeli pisać o innych rzeczach lub było więcej pytań niż odpowiedzi.
Mianowicie , auto na wolnych trochę nierówno pracuje , co chwila go "zatrzesie" niby delikatnie ale jednak. Obroty wahają się 760-720. objaw ten jest odkąd sięgnę pamiecią a auto mam juz prawie 4 lata. tak samo jest na Pb i Lpg .
Ostatnio zaczął podszarpywac podczas przyspieszania wiec postanowiłem zajrzeć do świec , miały nalatane 40tyś. Były to BKR6EKUB ktore juz się zużyły wiec wymieniłem je na IK20TT , podobno irydowe są lepsze ,zobaczymy.
Podszarpywanie znikło ale na wolnych dalej to samo. Dodam że przepustnica czyszczona i po adaptacji , odma drożna , ezektor nowy , podciśnienia powymieniane, ewap działą , nie ma nieszczelności.
Postanowiłem zrobić test ze zraszaczem do kwiatków. w całkowitej ciemności popsikałem kable i cewkę. Ku mojemu zdziwieniu , przebicia pojawiły się i na kablach ( bodajże dwóch sztukach , po jednym na stronie ) oraz na samej cewce. Iskry przeskakiwały pod wszystkimi cewkami , ogólnie dość efektowny widok

Przejdźmy do sedna, czytałem opinie że zarówno nie może tak być, jak i inni pisali że "ten typ tak ma" i nawet po wymianie cewek czy kabli dalej im błyska. Więc jak to w końcu jest ?
Mam jeszcze oryginalne kable i cewkę , czyli mają prawie 20 lat, miały prawo się zużyć.
Cewka BREMI , kable BERU , można dostać w sklepach motoryzacyjnych zarówno cewke bremi ok 400zł , jak i kable beru ok 350zł . Czym się rożni cewka Bremi z ASO od cewki Bremi ze sklepu , oprocz ceny oczywiście. Piszcie wszelkie spostrzeżenia , żeby zamknąć ten temat raz na zawsze.