[ BRE 2.0 140 KM] Strasznie szarpie podczas utrzymywnia stał
-
- Forum Audi A6 / A7
[ BRE 2.0 140 KM] Strasznie szarpie podczas utrzymywnia stał
Witam. Moje autko to Audi A6 C6 avant z 2007 roku z silnikiem 2.0 tdi BRE. Mam z nim problem i to duży. Silnik odpala bardzo ładnie ale zaraz potem pojawiają się drgania obrotów silnika co skutkuje drganiami całej karoserii. Po ruszeniu niby jest wszystko w porządku ale gdy na przykład dojeżdżam do skrzyżowania jadąc ze stałą prędkością mając około 1300 - 1400 obrotów zaczyna się masakra, autem zaczyna strasznie szarpać i zamiast jechać to skacze jak żaba. Gdy puszczę gaz to wszystko się uspokaja, gdy zacznę przyśpieszać też jest wszystko w porządku. Gdy jadę za stałą prędkością mając 2000 obrotów też jest wszystko w porządku. Mechanik sprawdził korekcję wtrysków i stwierdził, że są jak nowe. Podłączenie kompa - żadnych błędów nie pokazuje. Macie jakiś pomysł co to może być? Pomóżcie proszę bo już mi ręce opadają....
Ostatnio zmieniony 21 cze 2018, 19:11 przez sebap27, łącznie zmieniany 1 raz.
[ BRE 2.0 140 KM] trzęsienie silnikiem
Witam mam problem z audi 2.0tdi 2006r mianowicie trzęsienie silnikiem przy jednostajnej prędkości czuć to dość silnie na siedzeniu i lewarku zmiany biegów dodam że nie ma żadnych trzęsień na wolnych obrotach i żadnych falowań obrotów trzęsienie ustępuje gdy dodaje gazu i ujmuje proszę o jakieś podpowiedzi
Rafał
Witam
dołącze do tematu aczkolwiek trochę inne objawy mianowicie przy nienagrzanym silniku (temperatura ok 75) szarpie autem po czym jak się już nagrzeje to jest w miarę ok lecz ma nieraz szarpnięcie przy obrotach 1600-1800.
Mechanik już się poddał
pompki ponoć ok,
korekta wałków ok,
dwumas wymieniony
poduszki silnika wymienione
komputer nie znalazł żadnych błędów
mapy sprawdzane też ok
poprostu ręce opadają
silnik 2.0 tdi bre
dołącze do tematu aczkolwiek trochę inne objawy mianowicie przy nienagrzanym silniku (temperatura ok 75) szarpie autem po czym jak się już nagrzeje to jest w miarę ok lecz ma nieraz szarpnięcie przy obrotach 1600-1800.
Mechanik już się poddał
pompki ponoć ok,
korekta wałków ok,
dwumas wymieniony
poduszki silnika wymienione
komputer nie znalazł żadnych błędów
mapy sprawdzane też ok
poprostu ręce opadają

silnik 2.0 tdi bre
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
EGR i wtryski jest bardzo ciężko sprawdzić.slimakok pisze:Dokładnie dwumas zmieniony
EGR przeglądnięty i nie wykazuje żadnych wad
Wtryski tak samo
ostatnio mechanik próbował zmniejszyć przelot przy EGR ale cały czas wywalało błąd i zaniechał dalszych prób.
Zastanawiam się jeszcze nad mapami.
A co do zaślepiania zaworu to Twój mechanik szybko się poddał. Otwór w okolicach 6-7mm nie powoduje już występowania błędu.