Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[c7 3.0 TFSi] Doposażać, czy nie?

Off Top, linkownia, ciekawostki, przywitania, pogawędki niezwiązane z 'techniczną stroną' forum Audi A6 / A7.

Doposażać czy zmienić auto na doposażone?

Czas głosowania minął 05 sty 2018, 18:22

Doposażać!
3
75%
Zmienić na doposażone...
1
25%

Liczba głosów: 4

Awatar użytkownika
damos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damos
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

[c7 3.0 TFSi] Doposażać, czy nie?

Post autor: damos » 02 sty 2018, 18:22

Witam!
Jestem na etapie decyzji o doposażeniu auta. Dołożenie HUD, kamer 360 (widok na boki z przodu i z tyłu) i czujników martwej strefy. Koszt całej zabawy to ok. 17 tys. PLN, kwota leży przygotowana i czeka. Znajomy odradza mi wkładanie tej kasy w auto i zamiast tego poleca sprzedaż (cesję leasingu) i dołożenie środków do zakupu innej A6 lub A7 już z fabrycznym wyposażeniem takim, jakiego oczekuję.
Jako argumenty podaje ewentualne kłopoty z leasingiem, kłopot z odsprzedażą auta, możliwe kłopoty z serwisowaniem (niefabryczne wyposażenie), możliwe kłopoty z dołożonym osprzętem.
Dodatkowo przekonuje mnie, że kontrola martwej strefy wiele mojej kobiecie nie pomoże (a kamery i kontrola martwej strefy to własnie z myślą o niej)
Szukałem obecnej A6 dość długo - na rynku niemal nie istnieją A6 3.0 TFSi, od pierwszego właściciela, BEZWYPADKOWE, z oryginalnym lakierem, z hakiem i wygodnymi fotelami (konturowe lub w alcantarze)... i kupiłem taką a nie inną - bo miałem dość szukania i auto było potrzebne :) Zdążyłem już zrobić w niej skrzynię za kilkanaście tys. PLN - czego nie powinienem oczekiwać od nowo zakupionego auta :(
Teraz na rynku pojawiło się trochę A7 z takim wyposażeniem, jakiego szukam (ale bek haka ! :( ) i nawet fotelami konturowymi :) Dorzucając jakieś 30 tys. PLN mogę zmienić A6 na młodszą A7... już z odpowiednim "wypasem". Jednak nowe auto to zawsze "zagadka" i... nie ma krajowych A7 z 3.0 TFSi i hakiem w dobrej cenie :)
Pozostaje mi dylemat: lepiej włożyć kasę w pewne swoje, czy kupić niepewne, ale fabrycznie wyposażone? W końcu 17 KPLN to jednak ładnych kilka procent wartości auta...

Od kilku dni mam gotowego maila z potwierdzeniem decyzji o doposażeniu auta, ale zastanawiam się, czy to dobra decyzja?
Proszę więc o odpowiedź na kilka pytań:
1 - czy detekcja martwej strefy jest przydatna i pomoże kobiecie zapanować nad gabarytami auta w ruchu miejskim? (ma ktoś doświadczenie z tym systemem? Chętnie bym przetestował, jeśli ktoś z okolic Wrocławia)
2 - czy dołożone wyposażenie zmniejsza szansę na sprzedaż auta?
3 - czy warto szukać auta z funkcją hamowania przed przeszkodą? (ma ktoś doświadczenie z tym systemem?)

Za wszelkie uwagi będę wdzięczny, bo decyzję muszę podjąć w ciągu kilku dni...

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 02 sty 2018, 18:31

Wolałbym doposażyć :). Trochę włożyłeś w auto, a jak kupisz drugie, to nie wiadomo w jakim będzie stanie. Młodsze nie znaczy lepsze :p.

kris-KS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 TFSI 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: kris-KS » 02 sty 2018, 20:03

Patrząc na to jak dziś ludzie patrzą na kupno auta to mało kto zwróci uwagę na to czy było doposażane a jeśli powiesz,że tak to będą szczęśliwi,ze ktoś zrobił to za nich :> Poza tym jest sporo osób, które nawet nie wiedzą co to i jak dokładnie wygląda pakiet S-line w audi czy m pakiet w bmw więc nie martw się doposażeniem :) Jeśli masz dobry warsztat to nie powinieneś mieć problemu z dołożeniem wszystkiego <okok>

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 02 sty 2018, 20:05

Jeśli będzie to zrobione jak w oryginale, to przy sprzedaży będzie to na pewno na plus <okok>.

Awatar użytkownika
damos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: damos » 02 sty 2018, 21:36

Dokładać będzie to ktoś aktywny na Forum i robiący takie rzeczy zawodowo, więc zakładam, że zrobi ok :)

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 02 sty 2018, 21:37

Kolega ze Wschowy <mysli>.

Awatar użytkownika
damos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: damos » 02 sty 2018, 21:48

Raczej z Sierakowa :)
Hhhmm... do Wschowy mam lepszą drogę! :)

Sambi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

dołożenie

Post autor: Sambi » 02 sty 2018, 22:36

Ja wole mieć jak z fabryki bez rzeźbienia, jedyną rzecz jaką dopuszczam to dołożenie haka ale to moja opinia.Jakbym mial tyle kasy wkładać to wolałbym sprowadzić coś nowszego.

Awatar użytkownika
qujot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2013
Silnik: 3.0 TFSI 310KM

Post autor: qujot » 02 sty 2018, 23:08

1 - czy detekcja martwej strefy jest przydatna i pomoże kobiecie zapanować nad gabarytami auta w ruchu miejskim? (ma ktoś doświadczenie z tym systemem? Chętnie bym przetestował, jeśli ktoś z okolic Wrocławia)
To taki trochę bajer jak dla mnie mało potrzebny. Za to kamery 360 do parkowania myślę, że miodzio. Sam nie posiadam ale bym nie pogardził takim doposażeniem.
damos pisze:2 - czy dołożone wyposażenie zmniejsza szansę na sprzedaż auta?
Pewnie większość i tak nie zwróci na to uwagi jedynie obeznany w temacie będzie zadowolony skoro robota ma być wykonana profesjonalnie.
damos pisze: 3 - czy warto szukać auta z funkcją hamowania przed przeszkodą? (ma ktoś doświadczenie z tym systemem?)
Jeśli mowa o Braking Guard to polecam i to bardzo, czasem lekko się zagapisz gdzieś a ktoś z przodu akurat zdecyduje zjechać na stację, system od razu piknie, że za szybko się zbliżasz do "przeszkody".

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 4.2 326KM

Post autor: Mazdomania » 03 sty 2018, 08:26

Ja bym także doposażyła auto. Jaki jest rynek aut używanych w PL chyba każdy wie, znaleźć coś sensownego graniczy z cudem. Teraz wiesz co masz i czym jeździsz, a zakup auta to kupowanie kota w worku i może okazać się, że zmienisz na nowsze z wypasem jakiego szukałeś, a zaraz trzeba będzie w mechanikę dokładać naście lub dzieścia tysięcy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja