Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z ciepłym powietrzem przy niskich temperaturach

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
matheo8746
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z ciepłym powietrzem przy niskich temperaturach

Post autor: matheo8746 » 07 gru 2017, 23:51

Siema wszystkim! <luzik> POMÓŻCIE koledzy
Szukałem i szukałem ale nic takiego nie znalazłem na forum więc postanowiłem założyć nowy temat.
Chodzi o to, że ciepłe powietrze/ogrzewanie (jak zwał tak zwał) nie bardzo się sprawuje przy niższych temperaturach i nawet w okresie letnim gdy ustawie na "HI" to wiadomo leci ciepłe ale... ale tylko ciepłe. W okresie zimowym przy temperaturze w okolicy zera da się jeszcze trochę wytrzymać, ale już szału nie robi. Gdy jest już dobrze ma minusie na zewnątrz to można powiedzieć że ciepła nie ma, nie mówiąc o gorącu które leci w innych samochodach, o tym można zapomnieć.
Jeszcze wydaje mi się że na początku po odpaleniu, przejechaniu kilku km, silnik prawie 90 stopni to jeszcze jest w miarę ale później się tak jakby ochładza i lipaaa <uoee>
Wskaźnik cały czas stoi wzorowo w pionie i nawet nie drgnie a mimo to zimno.
Jak by co klima działa, chłodzi prawidłowo, zimne powietrze też dobrze działa, regulacja reaguje tylko nie chce dać tego ciepła.
Pomóżcie!!! :)

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 08 gru 2017, 06:39

Nagrzewnicę sprawdzałeś? Bo objaw typowy dla zapchanej nagrzewnicy.

matheo8746
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: matheo8746 » 08 gru 2017, 12:33

Szczerze to jeszcze nie sprawdzałem. Bałem się nawet pomyśleć że to coś z nagrzewnicą, bo czytałem że jak zapchana to raczej w grę wchodzi tylko wymiana, a to albo komuś zlecić i koszta koszta koszta, albo samemu i wtedy roboty tyle i nerwów... Chyba że ktoś ma sprawdzony sposób i doświadczenie w czyszczeniu nagrzewnic to będę wdzięczny za radę jak to zrobić, najlepiej krok po kroku

Edit 09.12.2017
Znalazłem u chłopaków od A4 fajny pomysł (kliknij TUTAJ by zobaczyć) na czyszczenie nagrzewnicy, ktoś może potwierdzić że bezpieczna jest taka operacja i czy skuteczna?

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 12 gru 2017, 06:41

Robiłem podobnie tylko ciśnienie puszczałem nie z myjki ciśnieniowej tylko bezpośrednio z kranu. Potem zalałem octem (nie podgrzewałem go) poczekałem trochę i potem znów płukanie z kranu, na koniec wydmuchałem kompresorem ile się dało wody i zalałem nagrzewnice płynem do chłodnic żeby było mniej odpowietrzania później. Mogę potwierdzić, że sposób działa. U mnie po zabiegu od jakichś 2 lat spokój.

matheo8746
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: matheo8746 » 12 gru 2017, 11:22

A no widzisz, to bardzo dobrze że bez myjki też się udało, bo miałem problem żeby sobie taką załatwić, ale jak mówisz że wystarczy z kranu to zabieram się za robotę na dniach i zobaczymy czy u mnie to rozwiąże problem. Ogólnie się jeszcze zastanawiam nad tym octem, bo mam taki super ekstra środek od kamienia, niemiecki, ale do zastosowania w gospodarstwie domowym, napewno by dobrze tam wyczyścił, ale pytanie czy nie za dobrze i czy nie będzie trzeba później wymienić nagrzewnicy...? Bo ten ocet to z kamienia czyści czy ogólnie z syfu zalegającego tam?

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 12 gru 2017, 11:26

Ocet też dobrze czyści, ale trzeba go wlać dużo, np. pół litra lub więcej :). Wlej sobie kiedyś ocet do pralki i włącz 'pranie' na pusto na trochę wyższą temperaturę, to zobaczysz co ocet potrafi :p. Pralka będzie czysta, a Ty nie wejdziesz do łazienki przez kilka dni <rotfl> .

romanoitaliano
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: romanoitaliano » 17 gru 2017, 16:58

Z myjką byłby ostrożny ona ma ok 150 bar.... ale jednocześnie wolny przepływ.
octy inne kombinacje też- wiem, że można ale można bezpieczniej w moim przekonaniu...

Sprawa pierwsza najprostsza sprawdzić czy nagrzewnica nie jest zapowietrzona.
z nagrzewnicy wychodzą dwie rurki na rurce górnej gumowej widoczniej po zdjęciu plastiku na ścianie grodziowej - ten plastik co osłania akumulator zbiornik płynu hamulcowego. Na nagrzanym silniku, odkręcić, poluzować opaskę od górnej rurki i zsunąć ją lekko aż do taka dziureczka w gumowej rurce zejdzie z króćca. Uważać trzeba aby się nie poparzyć płynem i aby nie zdjąć całej rurki bo więcej płynu wyleci. podczas odpowietrzania fajnie jak ktoś podniesie obroty na chwilę tak do 2-3 tyś.

ja u mnie płukałem nagrzewnice środkiem do płukania chłodnic Liqui Moly -buteleczka na 10l płynu. Zrobiłem mocniejszy środek rozcieńczając go (niecałego) w ok 2 l wody destylowanej i zrobiłem taki układ z pompy do pralki i puściłem to na pół godziny:)

coś podobnego jak tu:

wpisz jeszcze czyszczenie nagrzewnicy na yt jest trochę podobnych filmików.

u mnie pomogło, choć ogrzewanie nie jest za mocne i tak ale jest ciepło, choć niestety sie zapowietrza nagrzewnica, prawdopodobnie przez króciec do gazu który jest wpięty trójnikiem i już delikatnie wycieka płyn z niego. Będę to robił na dniach już mam nowe porządne opaski, tylko dojście ciężkie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja