Witam,
mam problem z falującymi obrotami BRE 2.0 140KM 2007 wersja przed liftem.
Mianowicie obroty na postoju falują mocno, czasami szarpie podczas jechania.
Po wyłączeniu nawiewu w kabinie obroty wracają do normy i nie falują!
W dodatku na około 1,9-2 tyś obrotów turbina dziwnie burczy.
Co zostało zrobione:
- wymieniony akumulator,
-przewód plusowy pod maską przewiercony nierdzewnym wkrętem,
-ładowanie na alternatorze 14.2, w bagażniku w granicach 13.7 (po włączeniu wszystkiego spada do 13.4)
- wtryski w normie
-przepływomierz sprawdzony
-filtr powietrza nowy
-rura od przepływomierza do turbo bardzo czarna
-rura od turbo na wylocie na oringu czarna
-olej wymieniany regularnie
-filtr paliwa wymieniany regularnie
-paliwo testowane z różnych stacji
Bardzo mnie ciekawi dlaczego w momencie wyłączenia nawiewu w kabinie wszystko działa normalnie???
[BRE 2.0 140KM 2007] PROBLEM Z FALUJĄCYMI OBROTAMI
Właśnie w tym rzecz, dlaczego nawiew może powodować taki pobór prądu? jeżeli powoduje oczywiscie, szukałem na forum podobnych przypadków i niestety nic nie znalazłem.
W jednym przypadku ktoś miał podobny problem z falującymi obrotami ale zniknął gdy wymienił przepływomierz, niestety u mnie to nic nie daje.
Napięcie wyjściowe na alternatorze jest cały czas 14.2 i 14.3 nawet pod największym obciążeniem. Napięcie zmienia się za to na akumulatorze w zależności od obciążenia im większe tym bardziej spada.
[ Dodano: 2017-11-24, 19:52 ]
Ponawiam pytanie ktoś pomoże? Rolki ok.
W jednym przypadku ktoś miał podobny problem z falującymi obrotami ale zniknął gdy wymienił przepływomierz, niestety u mnie to nic nie daje.
Napięcie wyjściowe na alternatorze jest cały czas 14.2 i 14.3 nawet pod największym obciążeniem. Napięcie zmienia się za to na akumulatorze w zależności od obciążenia im większe tym bardziej spada.
[ Dodano: 2017-11-24, 19:52 ]
Ponawiam pytanie ktoś pomoże? Rolki ok.
To problem tak stary jak stary jest silnik BRE...
z tego co zauwazylem u siebie, bardzo duzo problemow sprawia uszkodzony silnik dmuchawy swiezego powietrza. U mnie na przyklad dziala kiedy chce, czasami sie wylaczy i nie chce sie juz wlaczyc, czasami jak zgasze silnik i odpale go ponownie to zanim zaskoczy mija kilka minut, a czasami w ogole nie podejmie pracy.
Dziala za to non stop kiedy przelaczony jest w tryb ogrzewania przedniej szyby.
Dlaczego tym mowie ?
Dlatego ze tak jak kolega wyzej wspomnial, ogromne znaczenie ma tutaj sprzegielko alternatora. Jesli jest walniete, ladowanie bedzie w normie ale obciazenie altka bedzie sie zmienialo cyklicznie w krotkim okresie czasu.
A co za tym idzie silnik zacznie "plywac" na obrotach. Bo usiluje wyrownac pobor pradu.
z tego co zauwazylem u siebie, bardzo duzo problemow sprawia uszkodzony silnik dmuchawy swiezego powietrza. U mnie na przyklad dziala kiedy chce, czasami sie wylaczy i nie chce sie juz wlaczyc, czasami jak zgasze silnik i odpale go ponownie to zanim zaskoczy mija kilka minut, a czasami w ogole nie podejmie pracy.
Dziala za to non stop kiedy przelaczony jest w tryb ogrzewania przedniej szyby.
Dlaczego tym mowie ?
Dlatego ze tak jak kolega wyzej wspomnial, ogromne znaczenie ma tutaj sprzegielko alternatora. Jesli jest walniete, ladowanie bedzie w normie ale obciazenie altka bedzie sie zmienialo cyklicznie w krotkim okresie czasu.
A co za tym idzie silnik zacznie "plywac" na obrotach. Bo usiluje wyrownac pobor pradu.