[ARE 2.7 250 KM] Za mocne dociągnięcie wałka rozrzadu skutki
[ARE 2.7 250 KM] Za mocne dociągnięcie wałka rozrzadu skutki
Witam po wymianie uszczelniaczy zaworowych składam z powrotem , skręciłem mostki dosyć mocno tak jak były ale teraz przy ustawianiu rozrządu wałki ciężko się kręcą . Z jakim momentem powinny być dokręcone ? Co jeśli zostawie tak jak jest ? będą się przycierać czy sie ułożą ?
Nie można ich za mocno dokręcić bo prędzej gwint się zerwie w głowicy, niż (mostki; panewki) będą taki opór stwarzać. Doświadczyłem kiedyś takiego efektu. Sprawdź czy wszystkie panewki są na właściwych miejscach i czy nie obróciłeś ich. Nieraz brakuje kołków ustalających i da się odwrotnie panewkę przykręcić. Takie błędy skutkują klinowaniem się wałka.
Co do 10Nm. hmmm pewnie taka wartością były kręcone luźne śruby których wiele napotkałem już:) Ważne aby sprawdzić gwinty nowe śruby i na wyczucie. Mała grzechotka złapana jak najbliżej nasadki.
Co do 10Nm. hmmm pewnie taka wartością były kręcone luźne śruby których wiele napotkałem już:) Ważne aby sprawdzić gwinty nowe śruby i na wyczucie. Mała grzechotka złapana jak najbliżej nasadki.