Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Klimatyzacja/Grzanie/Nawiew raz działa raz nie

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Makalik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Klimatyzacja/Grzanie/Nawiew raz działa raz nie

Post autor: Makalik » 08 lis 2016, 22:20

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie drodzy forumowicze. Jest to mój pierwszy post tutaj, przez co z góry przepraszam jeśli gdzieś/coś już podobnego było, a moderację proszę o przeniesienie jeśli zły dział lub coś innego.

Jak nazwa tematu brzmi, klimatyzacja/nawiew raz działa, a raz nie. Auto kupiłem we wrześniu, i od tego czasu łącznie klimatyzacja/nawiew nie działała 2-3 tyg. Klimatyzacja sama w sobie fajnie chodzi, bo szybko chłodzi itd, ale problem polega na tym, że brakuje czasami nawiewu. Czy ustawie 1 kreseczkę, czy max, czy dam auto, czy nadmuch na przednią szybę, czasami po prostu nie wieje nic. Patrzyłem pod maskę moim niefachowym okiem, wszystkie wentylatory się kręcą, sprężarka chodzi, będąc w środku auta i zmieniając miejsce/rodzaj nawiewu, slychać jak te klapki czy co to tam się przesuwają, ale nie wieje. Gdzieś coś czytałem, że układy klimatyzacji przy pewnych temperaturach nie włączają się. Jeśli to prawda, to trochę mi to nie na rękę, bo bez klimatyzacji, nie mam nawiewu ( tu mnie proszę poprawić jeśli grzanie i klima są osobno ), a bez nawiewu i grzania, to w aucie zimno, a na zewnątrz wcale się coraz cieplej nie robi. Dodam jeszcze, że wczoraj jadąc kilkadziesiąt km z nawiewem, zatrzymałem się, załatwiłem sprawy, wsiadłem do auta, gdzie po 2 km nawiew się wyłączył. Nie znam się na tym wszystkim, zauważyłem tylko dwie rzeczy, za każdym razem jak się 'zepsuje', to cały panel klimatronika chodzi jakby wolniej, tzn. siła nawiewu nie zwiększa się na bieżąco, tylko tak z 2-3 sekundowym opóźnieniem, a druga rzecz to taka, że będąc w środku, słychać dźwięk, najprawdopodobniej jest to łożysko, i to chyba od sprężarki klimatyzacji, bo gdy dam 'off' to dźwięk znika. Dodam też, że sprawdzałem bezpieczniki, były dobre, przy sprawdzaniu, może powinienem sprawdzić jeszcze raz, i przy okazji, które dokładnie powinienem sprawdzic ?:)

Moja prośba jest taka, chciałbym się dowiedzieć co to się może dziać, jak to naprawić, ile to będzie kosztować i dlaczego tak drogo ;)

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 09 lis 2016, 00:55

Komputer kolego podpiąć i sprawdzić błędy. Ogólnie wygląda to na problem ze sterownikiem, czyli "Klimatronikiem". Żadne 'zwalnianie' pracy nie powinno mieć miejsca. Wygląda to na przegrzewający się sterownik = problem z elektroniką. Najlepiej było by dogadać się z kimś kto ma sprawny panel i spróbować podmienić.

Czy ustawiałeś grzanie na "HI" i sprawdzałeś czy działa? Wtedy powinno wystartować niezależnie od temperatury itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja