Zwracam się o pomoc, bo nie wiem jak rozwiązać ten problem. Mechanik stwierdził, że to sterownik ABS i trzeba kupić nowy, ale dzwoniłem do firmy zajmującej się naprawą sterowników ABS, a ci stwierdzili, że objawy nie wskazują na uszkodzenie sterownika ABS. Zacznę od początku.
Początkowo kontrolki ABS/ESP zapalały się raz na 2 tygodnie i często po ponownym uruchomieniu silnika już się nie paliły. Po jakimś czasie problem zaczął się nasilać i zaczęły się zapalać kilka razy w ciągu tygodnia (zawsze po odpalaniu silnika kontrolki ABS/ESP nie gasły, nie zdarzyło się, żeby zapaliły się w czasie jazdy). Następnie kontrolki zaczęły zapalać się codziennie i zauważyłem pewną prawidłowość - jak silnik był zimny (np. po nocy) to po odpaleniu silnika było wszystko ok, można było jeździć do woli i kontrolki się nie zapalały, ale jak zgasiłem silnik i po jakimś niedługim czasie znowu odpaliłem to kontrolki już się cały czas świeciły. Jeżeli samochód stał długo i zdążył ostygnąć to znowu nic się nie zapalało.
Po poczytaniu o problemach z ABS postanowiłem sprawdzić sterownik ABS (połączenie drucików). Elektromechanik wyjął sterownik i oddał do elektronika, ale ten stwierdził, że wszystko jest dobrze i nie widzi uszkodzeń w środku.
Obecnie kontrolki świecą się już cały czas.
Komputer pokazuje błąd 0112 - Zawór wlotowy tylny lewy
Audi A6 C5, rok produkcji 12.2003
2,5 TDi BAU tiptronik+quattro
symbol sterownika BOSH 5.7 nr 0265950054
Może ktoś coś doradzi, albo wskaże kogoś w okolicach Kielc, kto może to naprawić.
Pozdrawiam