Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z ABS/ESP

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Skalar79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z ABS/ESP

Post autor: Skalar79 » 11 wrz 2016, 13:51

Witam

Zwracam się o pomoc, bo nie wiem jak rozwiązać ten problem. Mechanik stwierdził, że to sterownik ABS i trzeba kupić nowy, ale dzwoniłem do firmy zajmującej się naprawą sterowników ABS, a ci stwierdzili, że objawy nie wskazują na uszkodzenie sterownika ABS. Zacznę od początku.

Początkowo kontrolki ABS/ESP zapalały się raz na 2 tygodnie i często po ponownym uruchomieniu silnika już się nie paliły. Po jakimś czasie problem zaczął się nasilać i zaczęły się zapalać kilka razy w ciągu tygodnia (zawsze po odpalaniu silnika kontrolki ABS/ESP nie gasły, nie zdarzyło się, żeby zapaliły się w czasie jazdy). Następnie kontrolki zaczęły zapalać się codziennie i zauważyłem pewną prawidłowość - jak silnik był zimny (np. po nocy) to po odpaleniu silnika było wszystko ok, można było jeździć do woli i kontrolki się nie zapalały, ale jak zgasiłem silnik i po jakimś niedługim czasie znowu odpaliłem to kontrolki już się cały czas świeciły. Jeżeli samochód stał długo i zdążył ostygnąć to znowu nic się nie zapalało.

Po poczytaniu o problemach z ABS postanowiłem sprawdzić sterownik ABS (połączenie drucików). Elektromechanik wyjął sterownik i oddał do elektronika, ale ten stwierdził, że wszystko jest dobrze i nie widzi uszkodzeń w środku.

Obecnie kontrolki świecą się już cały czas.

Komputer pokazuje błąd 0112 - Zawór wlotowy tylny lewy

Audi A6 C5, rok produkcji 12.2003
2,5 TDi BAU tiptronik+quattro
symbol sterownika BOSH 5.7 nr 0265950054

Może ktoś coś doradzi, albo wskaże kogoś w okolicach Kielc, kto może to naprawić.

Pozdrawiam
Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 sie 2019, 16:17 przez Skalar79, łącznie zmieniany 1 raz.

faja25
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: faja25 » 20 wrz 2016, 22:56

Cześć.
Mam problem podobny jak Twój z tym że u mnie wawala błąd
00283 - Front Left ABS Wheel Speed Sensor (G47) 30-10 - Open or Short to B+

Po przekręceniu kluczyka kontrolki nawet na chwilę nie gasną, świecą się siągle. Sporadycznie gdy temperatura zewnętrzna jest poniżej 10 st. i silnik jest zimny, zdaża się że wszystko śmiga jak należy do momentu aż silnik się zagrzeje( śreednio po przejechaniu 10 km) i znów zapala się choinka.

Czujnik wymieniony na nowy, sterownik był u fachowców którzy stwierdzili że jest sprawny(poprawili tylko pukty masowe) i dali 2 lata gwarancji, wiązka dzwoniona do samego sterownika i wygląda ok.

Brak mi już pomysłów gdzie szukać, myślałem o podmianie sterownika ale moja wersja jest z USA i ma rzadko spotykane nr pompy 4B0 614 517 R 0 265 225 177. Szukałem informacji czy od europejskiej wersji by spasował do mojej (ASN 3.0 Quattro 2003 bosch 5.7) lecz nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.

Liczę wraz z kolegą Skalar79 że szanowni koledzy z forum coś pomogą.
Pozdrawiam Grzegorz.

23.01.2017

Witam ponownie. Dzięki olbrzymiemu zainteresowaniu tematem bynajmniej mi udało się uporać z problemem :P. Pomogła wymiana sterownika ABS. I tu informacja dla potomnych: steronik 4B0 614 517 R można zastąpić 4B0 614 517 H. Sprawdzone osobiście i wszystko śmiga. Teraz tylko pozostał problem panów z firmy która naprawiała mój sterownik, stwierdzili że działa i oczywiście odpowiednio mnie podliczyli... O pozostałych kosztach i straconych nerwach nie wspomnę...
Ostatnio zmieniony 23 sty 2017, 20:21 przez faja25, łącznie zmieniany 1 raz.

foti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Problem z ABS/ESP

Post autor: foti » 22 sty 2017, 23:09

Skalar79 pisze:Witam

Zwracam się o pomoc, bo nie wiem jak rozwiązać ten problem. Mechanik stwierdził, że to sterownik ABS i trzeba kupić nowy, ale dzwoniłem do firmy zajmującej się naprawą sterowników ABS, a ci stwierdzili, że objawy nie wskazują na uszkodzenie sterownika ABS. Zacznę od początku.

Początkowo kontrolki ABS/ESP zapalały się raz na 2 tygodnie i często po ponownym uruchomieniu silnika już się nie paliły. Po jakimś czasie problem zaczął się nasilać i zaczęły się zapalać kilka razy w ciągu tygodnia (zawsze po odpalaniu silnika kontrolki ABS/ESP nie gasły, nie zdarzyło się, żeby zapaliły się w czasie jazdy). Następnie kontrolki zaczęły zapalać się codziennie i zauważyłem pewną prawidłowość - jak silnik był zimny (np. po nocy) to po odpaleniu silnika było wszystko ok, można było jeździć do woli i kontrolki się nie zapalały, ale jak zgasiłem silnik i po jakimś niedługim czasie znowu odpaliłem to kontrolki już się cały czas świeciły. Jeżeli samochód stał długo i zdążył ostygnąć to znowu nic się nie zapalało.

Po poczytaniu o problemach z ABS postanowiłem sprawdzić sterownik ABS (połączenie drucików). Elektromechanik wyjął sterownik i oddał do elektronika, ale ten stwierdził, że wszystko jest dobrze i nie widzi uszkodzeń w środku.

Obecnie kontrolki świecą się już cały czas.

Komputer pokazuje błąd 0112 - Zawór wlotowy tylny lewy
Nie wiem czy to pomoże ale miałem u siebie tak jak przetarł mi się jeden z kabli od sondy i dodtykał czegoś robiąc zwarcie. Zapalał się ESP. Pomogło zaizolowanie. :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja