Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Dziwny problem z klimatyzacją

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Iblis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Dziwny problem z klimatyzacją

Post autor: Iblis » 07 cze 2016, 19:08

Witam.
Po przewertowaniu ogromnej ilości postów nie mogę znaleźć dokładnie takich samych objawów jakie mam u siebie odnośnie źle działającego klimatronika. Nie mam już pomysłów stąd prośba o jakieś sugestie co do znalezienia i wyeliminowania usterki. Z klimatyzacją było wszystko ok do momentu aż musiałem odpiąć na chwilę aku (nie wiem czy miało to jakiś wpływ czy to przypadek, ale po ponownym podpięciu klimatyzacja zaczęła chłodzić tylko w trakcie jazdy i to przy obrotach około 2 tyś i powyżej. Poniżej było słychać cyknięcie przekaźnika i od razu ciepłe powietrze z nawiewu. Wentylator chodzi normalnie (załącza się przy włączeniu klimy) jednak przy włączaniu na postoju nie słychać cyknięcia przekaźnika (również obroty silnika nie pokazują że sprężarka się załączyła). Vag nie pokazuje błędów a podczas testu wyjść słychać że przekaźnik działa. Dodam jeszcze że dodatkowo po ponownym podpięciu aku pojawił się problem z przepustnicą - falujące obroty aż auto gasło (wcześniej też nie było idealnie ale nie było sytuacji aby motor zgasł przy wciśnięciu sprzęgła przy zmianie biegu. Po czyszczeniu przepustnicy nie mogłem zrobić adaptacji a jak już się w końcu udało to obroty są ok zaraz po starcie jednak wystarczy lekko nacisnąć gaz i wywala w vagu błąd przepustnicy a obroty zaczynają wariować - raz utrzymują się za niskie a raz za wysokie jednak nie skaczą i auto nie gaśnie) po błędach wnioskuje że przepustnica jest do wymiany ale czy może ona mieć wpływ na prace klimatyzacji czy to tylko zbieg okoliczności.

[ Dodano: 2016-06-07, 14:34 ]
Czyżby nikt nie miał pomysłu gdzie szukać przyczyny?? Dodatkowo co dzisiaj zauważyłem to że przytrzymanie na postoju auta przy około 3tyś obrotów również uruchamia przekaźnik i klima chłodzi. Po zejściu z obrotów znowu cyknięcie przekaźnika i ciepłe powietrze z nawiewów.

[ Dodano: 2016-06-07, 19:08 ]
Problem rozwiązany. Winowajcą okazała się jednak przepustnica. Nie wiem co ma przysłowiowy piernik do wiatraka ale po wymianie przepustnicy, skasowaniu błędów i adaptacji klima hula jak powinna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja