Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AVG 1.9 110 KM] Ciężkie odpalanie po dłuższym postoju.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Ragga22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AVG 1.9 110 KM] Ciężkie odpalanie po dłuższym postoju.

Post autor: Ragga22 » 06 kwie 2016, 21:40

Witam! Kiedyś borykałem się z problemem owego silnika - palił bardzo dużo. Okazało się że ciśnienie na cylindrach było mniejsze niż 20 :P ale co dziwne dalej jeździł bez problemow z odpalaniem itd itp lecz dużo palił i przybywało oleju. Pora przyszła na nowy silnik, założony wymienione wszystko co się zużyło.(uszczelki filtry rozrząd sprzęgło itd)
Pozostał niestety jeden problem.. Rano nie mogę go odpalić.. Odpala tak mniej więcej po +-minucie(tak krece 4x po 10 sek) z tym ze z rury idzie siwy dym (jest go dużo)śmierdzący ropa. Takie zjawisko występuje tylko po postoju (2godziny +) a rano to już wgle.. Na ciepłym silniku pali ja tzw dotyk! 0.5 obrotu i gra.
Silnik jest dość elastyczny, bardzo dobrze się prowadzi. Pali mało ale to odpalanie po postoju jest ciężkie a mnie serce boli go tak katować :(
Świece zmienione choć i tak pewnie się nie włączają przy tej pogodzie(10 stopni++) paliwo dochodzi.
Myślę nad katem wtrysku (teraz skacze od 52-56) bo mi się zdaje ze to on jest winny, lub źle złożony rozrząd..
Aaaa najważniejsze, auto oleju\płynu nie spala, na kolory tęczy nie kopci (nawet mało co czarnego widać ) :)

Pozdrawiam!

P.S
Jak już go odpale chodzi równo, nic nie trzęsie nie falują obroty..

misiekb4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI 110KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: misiekb4 » 18 paź 2016, 15:51

Na moje to kąt wtrysku i dawka do ustawienia
Na 100%.
Nie wiem akurat jak to się dokładnie robi w avg, choć myślę że podobnie jak w afn, 1z ;-)
Ewentualnie sprawdzić czy nie ma nieszczelności przy pompie wtryskowej, bądź na przewodach.
Chętnie pomogę :-)
Vag-com 3.11 itp.
Audi A6 C5 1,9 tdi AVG :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja