Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Problem z hamulcami - BRAKE PADS na FIS po wymianie.

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
mamci
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Problem z hamulcami - BRAKE PADS na FIS po wymianie.

Post autor: mamci » 05 kwie 2016, 21:43

Witam,
otóż pewnie na własną prośbę napytałem sobie biedy :[
Razu pewnego na FIS wyskoczył komunikad "BRAKE PADS" - pomyślałem "acha koniec klocków". Po oględzinach stwierdziłem, że słabiutkie są tylne klocki - przód prawie nowy.
Z braku możliwości podłączenia pod VCDS i przeprowadzenia procedury wymiany tylnych klocków jak to przykazano po przeczytaniu kilku magicznych tematów zabrałem się do wymiany bez kompa.
Wszystko tak jak opisane - tłoczki cofnięte przy pomocy 12V + ręczne wkręcenie.
Klocki udało się wymienić - jednak komunikat pozostał. Hamulce działają tak jak należy - auto hamuje jak trzeba, ręczny zaciąga i zwalnia bez problemu.
Po niecałym tygodniu nadeszła chwila na podpięcie VCDS i wykasowanie błędu. Przeprowadziłem procedurę cofania i testowania tłoczków jak to przy normalnej wymianie, jednak komunikat "BRAKE PADS" nadal się drze. W "Parking Brake" 0 błędów - było coś w grupie "ABS" - wykasowane, a komunikat nadal <foch> :( . Przy teście hamulca ręcznego tłoczki zaciskają i puszczają kilka razy, na jednym natomiast pozostaje prąd 0,133A (czasem przeskakuje na 0) drugi - 0A.
Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć co z tym fantem zrobić? Gdzie szukać rozwiązania?

Z góry dziękuję.

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 05 kwie 2016, 21:48

Z tyłu nie ma czujnika klocków, masz pewnie zużyte klocki z przodu od strony wewnętrznej.

mamci
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mamci » 05 kwie 2016, 21:56

a nie jest tak, że z tyłu za czujnik robią właśnie silniczki od ręcznego? na podstawie poboru prądu "stwierdzają" - klocki out :) ??? no i co z tym wskazaniem VCDS na jednym silniku 0,133A ??

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: MaTyS » 06 kwie 2016, 06:41

Ściągaj koła i przyjrzyj się porządnie przednim klockom, jeżeli faktycznie wewnętrzne są ok to sprawdź przewody idące do czujników.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja