W moim AJM ostatnio zaczęło ubywać płynu w chłodnicy i oleju O.o ale nie o oleju chciałem rozmawiać, pojechałem do mechanika który zawsze mi robi samochód i ten powiedział że płyn chłodniczy ucieka z jakiegoś wężyka który trzeba wymienić ale jest tylko na specjalne zamówienie i nie jest to tania zabawa.
Powiedzcie mi, czy nasze autka mają takie super specjalne węże które trzeba zamawiać ?
Ubywający płyn chłodniczy temat kolejny
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Nie kojarzę żadnych specjalnych węży, sprawdź gdzie cieknie i tyle w temacie.
Ja w golfi IV z tym motorem miałem wyciek z węża pod vacum pompą i kupiłem zwykły kawałek elastycznej rurki gazowej i po problemie
działa do dziś.
Z tego co pamiętam pojedyńczy wąż ogarniesz w ASO do około 100 zł.
P.S. Najgorszy przypadek jaki możesz mieć to jak poleci chodnica oleju i wtedy oliwa dostaje ci się do płynu chłodzącego bo z tego co pamietam te chłodnice tanie nie są.
Ja w golfi IV z tym motorem miałem wyciek z węża pod vacum pompą i kupiłem zwykły kawałek elastycznej rurki gazowej i po problemie

Z tego co pamiętam pojedyńczy wąż ogarniesz w ASO do około 100 zł.
P.S. Najgorszy przypadek jaki możesz mieć to jak poleci chodnica oleju i wtedy oliwa dostaje ci się do płynu chłodzącego bo z tego co pamietam te chłodnice tanie nie są.
A6 C6
S6 C7
S6 C7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Leszek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 163KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Nie kupujesz rurki gazowej, tylko normalny zbrojony wąż do wody w układzie chłodzenia silnika. W Intercars i większości sklepów z częściami, np. dla gaziarzy będzie dostępny. Dwa sprawdź jaki masz rozmiar tego wężyka, tzn. jaka średnica wewnętrzna. Trzy nie kosztuje pojedynczy w ASO 100 zł, tylko od 200 do 700 zł te wężyki potrafią kosztować, w zależności który pierdyknął. Zamienniki trochę tańsze.
Więc kupujesz węża, np. FAGUMIT (najpopularniejszy) w odpowiednim rozmiarze, ok. 13 zł za metr... dokupujesz kolanka i opaski... i robisz tak, jeśli nie chcesz wywalać kasy na ori.
Pozdrawiam
Więc kupujesz węża, np. FAGUMIT (najpopularniejszy) w odpowiednim rozmiarze, ok. 13 zł za metr... dokupujesz kolanka i opaski... i robisz tak, jeśli nie chcesz wywalać kasy na ori.
Pozdrawiam
- PiterekQuattro
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
Samorobki wcale nie sa zle... Mam odme z konkretnego weza sam docinalem robilem wszystko pare groszy troche zabawy spoko nawet wyszlo estetycznie i smiga to juz ponad rok koszta smieszne cos kolo 35 zl z opaskami uciskowymi. Ori odma kolo 400 zl czy nawet ponad 400. A samorobka z dobrego materialu jest tez niczego sobie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Leszek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 163KM
- Kontakt:
- PiterekQuattro