Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Webasto? Buczenie.

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
sztukens
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Webasto? Buczenie.

Post autor: sztukens » 06 sty 2016, 11:01

Witam. Niewiem czy na pewno w dobrym dziale temat, jeżeli nie proszę o przeniesienie :)
Zaintrygowała mnie jedna sprawa, po wyłączeniu auta słychać przez kilka, kilkanaście sekund "Takie buczenie" . A potem milknie. Zlokalizowałem skąd to się wydobywa, powietrze wylatuje przez tłumik webasto " o nr. 86450 B" który idzie do jakiegoś urządzenia znajdującegi się nad nim którego niejestem w stanie opiisać ponieważ nie ma do niego dojścia. I to właśnie ono tak "buczy".Teraz moje pytanie, czy jest to normalne? Czy raczej nie, bo niespotkałem się raczej w żadnym aucie żeby po wyłączeniu samochodu właśnie tak buczało. No chyba że chodził wentylator ale to nie w przypadku tego audi. Ktoś coś, na ten temat? Pozdrawiam

LeszekA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: LeszekA6 » 06 sty 2016, 17:11

Rozumiem, że o istnieniu webasta w Twoim aucie nic Ci nie wiadomo.
Jeśli więc jest tłumik od webasta i samemu nie włączałeś, to prawdopodobnie jest to dogrzewacz.

sztukens
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sztukens » 06 sty 2016, 17:15

Z tego co wiem to żadnego webasta niemam, ale jeżeli jest to jakiś dogrzewacz, to na czym on polega, jaka jest jego rola? I czy te buczenie jest normalne. Pozdrawiam

LeszekA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: LeszekA6 » 06 sty 2016, 19:53

Dogrzewacz, jak nazwa wskazuje dogrzewa silnik (pomaga silnikowi szybciej osiągnąć temperaturę pracy). Uruchamia się automatycznie poniżej określonej temperatury otoczenia - zazwyczaj 5 st.C.
Dodam, że niektóre dogrzewacze można "przerobić" na ogrzewanie postojowe poprzez dodanie np. zegara, pompy wody itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja