Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[TIP+Q] Wyczuwalne szarpnięcie z 3 na 4 bieg na ciepłym

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
wierzbikowo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[TIP+Q] Wyczuwalne szarpnięcie z 3 na 4 bieg na ciepłym

Post autor: wierzbikowo » 26 paź 2015, 13:31

Cześć Wszystkim.

Moje auto to Audi A6 C6 3.0TDI Avant.
Auto po "regeneracji" skrzyni w warsztacie o którym napisałem w dziale odradzam.

Mój problem dotyczy skrzyni od początku jej użytkowania.
Niestety nie wiem jak zachowywała się wcześniej ponieważ już z uszkodzoną skrzynią kupiłem auto z Niemiec.

Uszkodzony był koszyk napędowy - ponoć typowe dla 6HP19.
Wymiana koszyka, sprawdzenie reszty, wymiana oleju - taki zakres prac został wykonany (niby)

Auto na zimnym jedzie bez problemu, biegi przełączają się płynnie i nie wyczuwam żadnych nie prawidłowości, może czas gdy dojeżdzać do ronda lub krzyżówki hamuje prawie do zera nadal mam 2 bieg i po dodaniu gazu czuć jak by 1-2 sekundowe zawieszenie jak by skrzynia pomysłala i przełączyła bieg.

Po rozgrzaniu niestety wyczuwalne jej szarpnięcie skrzyni z 3 na 4 bieg zarówno w górę jak i w dół.

Wykonane zostało "zerowanie" ustawień skrzyni z adaptacją ale niestety problem nadal istnieje.

Czy ktoś ma jakieś porady dotyczące problemu ?

dziękuje za informację
pozdrawiam

rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 27 paź 2015, 08:00

Sprawdzic poziom oleju, jak zly uzupelnic i wycofac adaptacje. Jak prawidlowy, a skrzynia na 100% dobra, zregenerowac/zamontowac nowy sterownik hydrauliczny. Niestety masz sterownik z immo, wiec:
czeka Cie przekladanie kompletu albo liczenie na szczescie, przy przekladce kompletu musisz pojechac do audi albo magika na dopisanie do immobilizera. Co do szczescia, szczesciu mozna pomoc i przepisac tylko kalibracje z nowego sterownika do starego (z nowej elektroniki do starej, kalibracje hydrauliki ktora zmienisz).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja