Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Dziwne działanie wentylatora klimatyzacji

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teacher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Dziwne działanie wentylatora klimatyzacji

Post autor: Teacher » 14 paź 2015, 22:10

Od pewnego czasu mam dziwny problem z wentylatorem klimy. Po uruchomieniu klimatyzacji, wentylator włącza się i wyłącza na przemian wchodząc na wysokie obroty. Normalnie jakbym miał syrenę pod maską. W cieplejsze dni przechodzi mu po paru kilometrach, ale teraz jak jest chłodniej, to w końcu wchodzi na wysokie obroty i pozostaje tak albo do wyłączenia klimatronica lub naciśnięcia ECON. Po ponownym włączeniu wariacje powracają. Czy jest tam jakiś bezpiecznik, czujnik, czy coś za takie zachowanie odpowiedzialne? Co innego może być tego powodem? Grzeje jak trzeba, chłodzi jak trzeba, ale to wycie jest denerwujące.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 14 paź 2015, 22:24

U mnie jak już się włączył to już kręcił się cały na max biegu, aż się spalił :/ Winny był przekaźnik na lewej podłużnicy (chyba 19zł.), a wentylator kilka stów. Ewentualnie do sprawdzenia jeszcze bezpieczniki <mysli>

Awatar użytkownika
Teacher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Teacher » 14 paź 2015, 22:29

Będę dozgonnie wdzięczny za numer części tego diabelstwa :)

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 14 paź 2015, 22:33

Mój był brany z Inter Carsu jako "przekaźnik wentylatora klimatyzacji". Numeru części nie znam. Jeśli bardzo chcesz konkretny numer części to szukaj w ETCE ;p Choć zamiast od razu kupować, wymontuj go i zobacz (co by ewentualnie na darmo kasy nie wydawać)- mój był nadtopiony.

Awatar użytkownika
Teacher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Teacher » 19 paź 2015, 13:15

Czyli winowajcami mogą być: bezpiecznik (sprawdzę jutro), przekaźnik pod kierownicą (za co dokładnie odpowiada? ), rezystor wentylatorów przykręcony do podłużnicy oraz przekaźnik na podłużnicy (tylko gdzie dokładnie się znajduje?) oraz czujnik temperatury w wężu wychodzącym z chłodnicy (pierwsze słyszę o nim). Jutro zrobię adaptację klimatronica na wszelki wypadek. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, to będę wdzięczny.

[ Dodano: 2015-10-17, 18:38 ]
Mały update:

Przypomniałem sobie, że w zeszłą zimę miałem błąd "Czujnik temperatury zewnętrznej - niezrozumiały sygnał. Sporadycznie". Czy ów czujnik ma jakiś wpływ na pracę wentylatora klimatyzacji? Pytam, bo mój problem nasila się ze spadkami temperatury.

[ Dodano: 2015-10-17, 22:02 ]
Kolejna obserwacja: czy wentylator obok visco (na chłodnicy) powinien włączyć się po włączeniu klimy?

[ Dodano: 2015-10-19, 13:15 ]
Wszystkie wentylatory pracują. Wczoraj odpaliłem auto z wyłączoną klimą, poczekałem kilka minut a następnie włączyłem panel. No i niespodzianka: wszystko działa idealnie. Widać z tego, że problem pojawia się po odpaleniu auta z włączoną wtedy klimą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja