Dziwne działanie wentylatora klimatyzacji
Dziwne działanie wentylatora klimatyzacji
Od pewnego czasu mam dziwny problem z wentylatorem klimy. Po uruchomieniu klimatyzacji, wentylator włącza się i wyłącza na przemian wchodząc na wysokie obroty. Normalnie jakbym miał syrenę pod maską. W cieplejsze dni przechodzi mu po paru kilometrach, ale teraz jak jest chłodniej, to w końcu wchodzi na wysokie obroty i pozostaje tak albo do wyłączenia klimatronica lub naciśnięcia ECON. Po ponownym włączeniu wariacje powracają. Czy jest tam jakiś bezpiecznik, czujnik, czy coś za takie zachowanie odpowiedzialne? Co innego może być tego powodem? Grzeje jak trzeba, chłodzi jak trzeba, ale to wycie jest denerwujące.
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Czyli winowajcami mogą być: bezpiecznik (sprawdzę jutro), przekaźnik pod kierownicą (za co dokładnie odpowiada? ), rezystor wentylatorów przykręcony do podłużnicy oraz przekaźnik na podłużnicy (tylko gdzie dokładnie się znajduje?) oraz czujnik temperatury w wężu wychodzącym z chłodnicy (pierwsze słyszę o nim). Jutro zrobię adaptację klimatronica na wszelki wypadek. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, to będę wdzięczny.
[ Dodano: 2015-10-17, 18:38 ]
Mały update:
Przypomniałem sobie, że w zeszłą zimę miałem błąd "Czujnik temperatury zewnętrznej - niezrozumiały sygnał. Sporadycznie". Czy ów czujnik ma jakiś wpływ na pracę wentylatora klimatyzacji? Pytam, bo mój problem nasila się ze spadkami temperatury.
[ Dodano: 2015-10-17, 22:02 ]
Kolejna obserwacja: czy wentylator obok visco (na chłodnicy) powinien włączyć się po włączeniu klimy?
[ Dodano: 2015-10-19, 13:15 ]
Wszystkie wentylatory pracują. Wczoraj odpaliłem auto z wyłączoną klimą, poczekałem kilka minut a następnie włączyłem panel. No i niespodzianka: wszystko działa idealnie. Widać z tego, że problem pojawia się po odpaleniu auta z włączoną wtedy klimą.
[ Dodano: 2015-10-17, 18:38 ]
Mały update:
Przypomniałem sobie, że w zeszłą zimę miałem błąd "Czujnik temperatury zewnętrznej - niezrozumiały sygnał. Sporadycznie". Czy ów czujnik ma jakiś wpływ na pracę wentylatora klimatyzacji? Pytam, bo mój problem nasila się ze spadkami temperatury.
[ Dodano: 2015-10-17, 22:02 ]
Kolejna obserwacja: czy wentylator obok visco (na chłodnicy) powinien włączyć się po włączeniu klimy?
[ Dodano: 2015-10-19, 13:15 ]
Wszystkie wentylatory pracują. Wczoraj odpaliłem auto z wyłączoną klimą, poczekałem kilka minut a następnie włączyłem panel. No i niespodzianka: wszystko działa idealnie. Widać z tego, że problem pojawia się po odpaleniu auta z włączoną wtedy klimą.