Od niedawna zostałem "szczęśliwym" posiadaczem audi S6 C5 Avant z roku 2000. Silnik w aucie to 4.2 340 KM o oznaczeniu ANK.
Chciałbym wam przybliżyć krótką historię, jak to się zaczęło

Od dłuższego czasu byłem posiadczem.......uwaga.........BMW

W międzyczasie moja beemka padła całkiem (usczelka pod głowicą) i to przyspieszyło decyzję o zakupie nowego auta. Wybór padł na S6. To auto ma wszystko czego można oczekiwać........przestronne wnętrze.......pojemny bagażnik (Avant)........dynamiczny silnik........oraz wyposaĹženie (alcantara, ksenon, dwustrefowy klimatronic, itp).......a całość pięknie domyka napęd quattro czyli w zimę też da się pojezdzić.
Jednak nie wszystko tak pięknie wygląda bo już zdążyłem się wykosztować przez skrzynię tiptronic. Choć poprzedni właściciel niedawno wpakował się w remont kapitalny tejże skrzyni, to mi sie na domiar tego posypało łożysko igiełkowe I trzeba było wyjmować tipa z auta. Do tego rozszczelniła się sekcja chłodnicza oleju skrzyni, ale tutaj zamiast pakować się w koszt wymiany chłodnicy głównej, mechanik zamontował mi piękną nowiutką uniwersalną chłodniczkę oleju i zamontował na przodzie auta. Wygląda fajnie jak sie maskę otworzy

Po naprawie skrzyni już myślałem, że mam spokój, aż tu nagle patrzę.......plama oleju pod samochodem......ciekło jak ze świni. Tym razem uszczelniacz przy skrzyni na wyjściu przedniego napędu poleciał. Tutaj koszt był już niewielki w porównaniu z poprzednimi awariami.
Dodatkowo już zaczęło stukać przednie zawieszenie, więc przymierzam się do wymiany wszystkich wahaczy, bo doświadczenie nauczyło mnie, że jak wymieniam jeden wahacz to zaraz lecą następne.
Poza tym tylne amortyzatory też pasowało by mi wymienić. Te wszystkie przygody mialem w ciagu niespelna 2 tygodni od zakupu auta.
Jak widać trochę kosztów się wygenerowało ale za to pod każdym innym względem auto jest rewelacyjne.
Dźwięk V8 jest nie do opisania, kiedy z tyłu grają dwa tłumiki SUPERSPRINT.
Silnik suchutki. Oleju nie łyka, no może jakieś 0.15-0.2 l na 1000 km czyli norma. Sprawdzilem bo zrobiłem juz 3000 km tym autem. Dużo jeĹždżę więc od razu wyszło by nadmierne zużycie.
Mam nadzieję, że nie będę żałował przejścia z BMW na AUDI

Jakieś fotki postaram się wrzucić z czasem, bo chwilowo nie mam nawet dobrego aparatu.
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Audi