Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.4] Nie dogrzewający sie silnik, ubywanie płynu

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Przybylxd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.4] Nie dogrzewający sie silnik, ubywanie płynu

Post autor: Przybylxd » 19 lut 2015, 18:49

Witam, od 3 dni jestem posiadaczem Audi a6 2.4 v6 z 1998r. Jest ona sprowadzona z Niemiec. Od 2 dni niepokoi mnie to że na wskazniku temperatury płynu chłodniczego gdy jade spokojnie jest lekko ponizej 70 stopni, gdy jestem w miescie jest lub jest korek jest 90 stopni, i wtedy gdy jest 90stopni bardzo cieżko go odpalić za 2 3 razem... Do tego gdy kupowałem auto stan plynu był lekko ponad minimum teraz mam o wiele mniej jak minimum. Do tego dzisiaj ogrzewanie gdy miał 90 stopni mi bardzo słabo działało, gdy wyjechalem z miasta i dostał temp 70 to zaczeło grzać w kabinie. Co może być tego wszystkiego przyczyną?? Dużo czytam, czy to termostat?? Pomóżcie prosze bo jestem lekko załamany...

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 19 lut 2015, 18:58

Przede wszystkim uzupełnij poziom płynu do odpowiedniego, czyli między min a max. Dalej, czy samochód dymi na niebiesko?

Mogła ci strzelić choćby uszczelka pod głowicą, możesz mieć nieszczelny układ, zapowietrzony itd.

Dodam, że nie bez powodu jest wskaźnik Min i Max...

Jeżeli ubywa płynu, to albo jest zaciągany i spalany albo jest gdzieś nieszczelność w układzie i płyn ucieka.

Przybylxd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Przybylxd » 19 lut 2015, 19:23

Nie, nie dymi na niebiesko, stan oleju jest okej nie ucieka. Ale co moze być przyczyną tego nie dogrzewania silnika? A jak miał 90 stopni to nie chciał odpalić...

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 19 lut 2015, 19:46

Zbieg okoliczności ale może być razem termostat i nie odpowietrzony dokładnie układ. jak wyżej, najpierw uzupełnij płyn, włącz silnik niech trochę pochodzi i się zagrzeje-korek ofc odkręcony. Pilnuj płynu żeby był w tym czasie stan.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja