Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5] ABS sam się włącza !!!

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Krzynioo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5] ABS sam się włącza !!!

Post autor: Krzynioo » 12 lis 2014, 19:47

Mam problem z załączającym się ABSem na postoju. Autko stoi, kierownica wyprostowana i ABS bije w pedał. Wystarczy,że obrócę kierownicą w lewo lub w prawo i przestaje bić...trzymam nogę na hamulcu i nie bije, prostuję kierownicę i zaczyna bić. Co to może być ?? Na komputerze zero błędów <wnerw>

Proszę pomóżcie mi.....jeździć już się nie da..... <stres>

kompas9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kompas9 » 13 lis 2014, 12:43

Podłącz kompa, sterownik ABS Meas. Blocks blok 001 powinny być odczyty czujników z poszczególnych kół, przejedź się i zobacz czy na prostej drodze wszystkie czujniki pokazują taką samą prędkość

Krzynioo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Krzynioo » 13 lis 2014, 21:50

Sądzisz,że prędkość kół ma wpływ na działanie ABSu na postoju ?? Gdyby załączał mi się ABS podczas wyhamowywania to ok :p już całe forum przeczytałem i wszyscy mają problem z załączającym się ABSem przy niewielkiej prędkości, a u mnie w tym przypadku jest wszystko okej. Zaraz spróbuję wrzucić filmik o co mi chodzi.

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 13 lis 2014, 22:01

Krzynioo, Sprawa jest prosta, albo czujniki uszkodzone i przekłamują - albo masz walnięty sterownik. Loguj się kompem do sterownika i sprawdź odczyty. Generalnie nikt ci z fusów nie wywróży...
Możesz mieć luźne mocowanie czujnika, uszkodzone okablowanie, uszkodzony sterownik... powodów wiele.
Masz na forum tutorial jak diagnozować problemy z ABS... bierz miernik w rękę, tutoriala od xOslox i powodzenia... albo jedź do szpeca :)

Krzynioo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Krzynioo » 14 lis 2014, 12:07

A oto filmik :)

Sorki,że głowę trzeba przekręcić ale na szybko dodałem <radocha>

ABS Audi

Problem rozwiązany. Jedynym błędem w sterowniku jaki był zapisany na stałe był błąd :

-test sterownika rozpoczęty.

Okazało się,ze jest uszkodzony czujnik konta skrętu który znajduje się za kierownicą. Po wymianie problem ustąpił.

Dziękuję za pomoc.

utasz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: utasz » 12 gru 2014, 09:36

witam
podepne sie pod temat bo mam podobny problem
od jakiegos czasu przy hamowaniu zalacza sie pompa abs i slychac takie trykanie, czesto jest to jak zjezdzam z malego wzniesienia powoli i hamuje to za kazdym razem slychac, jezeli ostro zahamuje najpierw zadziala abs a potem slychac pompe i trykanie, tez jest tak ze dojade zahamuje zatrzymam sie i zalaczy sie pompa.
wyczytalem na forum ze moze to byc wina czujnika abs podobijalem z przodu sprawdzilem w vag tez czy ktorys nie oszukuje wszystkie 4 pokazuja identyczna predkosc jazdy, w module abs nie ma zadnych błędów moze ktos podpowie jak przeprowadzic jakis test i cos zdiagnozowac.
dodam ze problem mialem juz duzo duzo wczesniej ale w bardzo malym stopniu teraz jak wymienialem lozyska w piastach klocki tarcze oslone przegubu to sie nasiliło i za każdym razem jak hamuje najpierw zadziała abs potem słychać pompe.
prosze o jakies podpowiedzi dzieki

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja