[ BMK 3.0 224 KM] Dziwny dzwiek po odpaleniu silnika
-
- Forum Audi A6 / A7
[ BMK 3.0 224 KM] Dziwny dzwiek po odpaleniu silnika
Witam, jestem nowy na tym forum, niedawno nabylem samochod szlachetnej marki Audi i niestety ostatnio wykrylem usterke dziwnego dzwieku wydobywajacego sie gdzies z okolic silnika zaraz po odpaleniu samochodu, podejrzewam kolo dwumasowe wszelkie oslony moge wykluczyc bo zostalo to sprawdzone czy ktos mial podobny problem? nizej link z filmem ten dziwny dzwiek wydobywa sie dokladnie 0:13 na filmie ktory zamiescilem, prosze o rade 

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
niekoniecznie satysfakcjonujacej tylko diagnozy/ pomocy po prostu, niestety nie znam sie na tym dorzuce do tego drganie lewarka skrzyni biegów podczas wydobywania sie tego dzwieku i falowanie obrotow w zakresie 800 rpm (delikatnie wychylanie wskazowki obrotomierza w obie strony czuc lekkie zrywy calego samochodu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Po odpaleniu to rozrząd, falowanie obrotów wtryski albo konwerter chyba też jest możliwy.
Co do drgań to sam nie wiem, może poduszki silnika.
A czy ten pan handlarz to powiedział że zrobił cały rozrząd i ma na to papier? Czy wierzysz tak na słowo?
Rozrząd to gruba robota i kosztuje ok 6-8 tysięcy. Mógł też wymienić np tylko 1 szt. górny napinacz za 1000 zł i nie hałasowało "przez chwilę" a teraz powraca.
Co do drgań to sam nie wiem, może poduszki silnika.
A czy ten pan handlarz to powiedział że zrobił cały rozrząd i ma na to papier? Czy wierzysz tak na słowo?
Rozrząd to gruba robota i kosztuje ok 6-8 tysięcy. Mógł też wymienić np tylko 1 szt. górny napinacz za 1000 zł i nie hałasowało "przez chwilę" a teraz powraca.
-
- Forum Audi A6 / A7
tak, pokazujac mi cala ksiazke serwisowa w aso cala dokumentacje wymiany wszystkiego co bylo w nim wymieniane.. napinacze dwa gorne ( tak powiedzial) dzis juz wiem ze sa 4, wtryski miesiac przed sprzedaza wsyzstkie 6 i turbo w niemczech w 2009 roku co proponujecie koledzy? autko kupilem miesiac temu.. kupic dwa dolne napinacze wymienic i zobaczyc czy pomoze?
-
- Forum Audi A6 / A7
Za robotę biorą od 1 500 zł do 2 000 zł.Arkadiusz Cyrul pisze:Kamil, jaka cene zaplaciles dokladnie za robote swojego rozrzadu bo z tego co widze mamy dokladnie te same motory
Pamiętaj, żeby części brać oryginalne Audi do rozrządu. I jak 2 górne napinacze były wymienione jakiś czas temu, to teraz musisz i tak wymienić cały rozrząd.
Nie wymienia sie kółkamil666 pisze: koła zębate
Nie zgodze sie z tym ja osobiscie zostawilem napinacze poniewaz wiekszosc mechanikow jak i na logike wytlumaczylo mi jak dziala napinacz i widzialem napinacz moj "nowy" po 10,000km i napinacz fabrycznie nowy niema roznicy w ich pracy. Nowe napinacze przekonstruowane one nie ulegaja juz zuzyciu i caly problem polega tutaj poprostu na lancuchu i to slychac terkotanie lancucha a nie napinacza , niema sensu wymieniac napinaczy ktore juz ktos zdarzyl wymienic. one maja swoj zakres pracy nie beda napinaczy lancucha rozciagnietego i czy nowy czy stary (10-20k przebiegu nie mowie tutaj oczywiscie o napinaczu wymienianym 150 ,000km temu) dzialaja tak samo.nikos pisze:Pamiętaj, żeby części brać oryginalne Audi do rozrządu. I jak 2 górne napinacze były wymienione jakiś czas temu, to teraz musisz i tak wymienić cały rozrząd.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adrian
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Rozrzad. mialem to samo. oczywiscie robilem komplet na ori czesciach. w koncu tego nie nasluchuje przy kazdym zapaleniu samochodu. u mnie nie wazne czy na zimnym czy na cieplym i tak grzechotal. w koncu jezdze z bananem na twarzy,bo mialem juz naprawde dosc. Wspolczuje koledze wyzej. pzdr
Jesli okaze sie ze to rozrzad to oddaj to do kumatego mechanika. nie rob po kosztach bo bedziesz zalowal. tez sie ludzilem ze zmienie tylko gorne napinacze a moze tylko dolne a moze jak sie rozbierze to posprawdzam co jest zle i wymienie
Zdecydwalem sie na calosc bo nie zamierzam sie rozstawac z moim samochodem przez kilka lat i chce jezdzic z jakims tam komfortem psychicznym i nie obawiac sie ze zaraz bede musial wylozyc ciezka kase na naprawe lub kupno nowego silnika.
Jesli okaze sie ze to rozrzad to oddaj to do kumatego mechanika. nie rob po kosztach bo bedziesz zalowal. tez sie ludzilem ze zmienie tylko gorne napinacze a moze tylko dolne a moze jak sie rozbierze to posprawdzam co jest zle i wymienie