Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Co z tym zrobić, oraz kto zna dobrego lakiernika ??

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiwnoBrody
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Co z tym zrobić, oraz kto zna dobrego lakiernika ??

Post autor: PiwnoBrody » 09 cze 2014, 06:57

Witam,

Wczoraj jak autko stało w słoneczku rzucił mi się w oczy odpryski tuż nad szybą czołową (rancik dachu) Poszło niestety aż do podkładu na przestrzeni 3-4 mm <zalamka> Pewnie to z ostatniej trasy do rodzinki.

Już wcześniej autko miało takich 3 mniejsze które ktoś lekko czymś śmignął pod kolor mini pędzelkiem.

Chciałbym to zrobić porządnie całą linię szyby/rantu.
Zastanawiam się nad wstawieniem auta do jakiegoś lakiernika który zrobi to profesjonalnie.
Ciekawe czy będzie musiał szybę wycinać. <mysli>

I tu moje pytanie czy ktoś to robił tak na błyski ?
oraz czy możecie mi polecić dobrego lakiernika najlepiej w Warszawie który nie maluję pod gołym niebem <luzik>

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 09 cze 2014, 19:13

PiwnoBrody pisze:Ciekawe czy będzie musiał szybę wycinać
Dopilnuj lakiernika żeby jednak szybę wyciął i zrobił to dokładnie <luzik>
PiwnoBrody pisze:czy ktoś to robił tak na błyski
Robiłem. Malowaliśmy cały dach, bo jest praktycznie nie do wycieniowania.
Warsztat, naprawy Audi A6.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 10 cze 2014, 19:25

Ja z kolei robiłem to samo, jednakże bez wyciągania szyby. Pomiędzy szybą a górną krawędzią dachy jest uszczelka, którą lakiernik umiejętnie oddzielił od karoserii. W moim wypadku odprysk miał około 1cm, na 0,5cm, i zaczęła wychodzić rdza. Całość została zeszlifowana + nałożona została szpachel aby uzupełnić ubytek po rdzy.

Potwierdzam słowa Roberta - dach do malowania w całości <okok>

PS. Ja niestety znalazłem praktycznie na każdym elemencie jakieś odpryski, więc zdecydowałem się na malowanie całości :p

Mahrid
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mahrid » 10 cze 2014, 23:04

PiwnoBrody pisze:Wczoraj jak autko stało w słoneczku rzucił mi się w oczy odpryski tuż nad szybą czołową (rancik dachu) Poszło niestety aż do podkładu na przestrzeni 3-4 mm Pewnie to z ostatniej trasy do rodzinki.
Moim zdeniem nie ma sesu robic tego na glanz, bo tak jak pisze
szalony pisze:Robiłem. Malowaliśmy cały dach, bo jest praktycznie nie do wycieniowania.
A jak bedziesz mial pecha to za miesiac bedziesz mial to samo. W aucie jest kilka tego typu miejsc, co sa notorycznie narazone na tego typu odpryski, obicia przy codziennej eksploatacji np. ranty drzwi itd.
Jezeli odpryski sa tak male to warto je uzupelnic, zabespieczyc lakierem w odpowiednim kolorze jak go nie masz mozna kupic np. w ASO, i tak jak to zrobil poprzedni wlasciciel malym pedzelkiem. Jak sie troche postarasz to tez mozna to zrobic calkiem estetycznie, pozniej papier wodny zeby "dopiescic" na koniec polerka.
Koszt znikomy, efekt uzalezniony od twoich zdolnosci <lol> wrazie gdy odpryskow przybedzie mozna zrobic to jeszcze raz. W innym wypadku pozostaje lakierowanie dachu przy kazdym nowym odprysku.

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: krzysiek-lex » 11 cze 2014, 10:17

też to przechodziłem. ja malowałem cały dach bez wycinania szyby, a to dla tego bo rdza jeszcze nie zaczęła włazić pod uszczelkę, gdyby już tam wlazła to bez wyjęcia szyby nie da rady tego zrobić profesjonalnie.. jak kolega wyżej pisze, może porobić zaprawki i wypolerować tylko ja do aso po farbę bym nie jechał, chyba że masz na zbyciu trochę nie potrzebnej gotówki, jedź do fachowca co dorabia farby i ci odpowiednią dobierze farbę, nie którzy nawet nabiją ci w aerozol (spray )

Awatar użytkownika
PiwnoBrody
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PiwnoBrody » 24 cze 2014, 13:58

Dzięki Panowie za podpowiedzi, przyjrzę się jeszcze raz jak to u mnie wygląda jeśli nie będzie w ogóle rdzy to zrobię tak jak piszecie czyli samemu. Jeśli dostrzeże rdzę to oddam to lakiernika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja