[ BMK 3.0 224 KM] Ustawienie wałka rozrządu.
- maldon
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maldon
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
[ BMK 3.0 224 KM] Ustawienie wałka rozrządu.
Witam kolegów. Ponieważ od 2 lat wkurzało mnie klekotanie łańcucha przy uruchamianiu auta po przeczytaniu postów za i przeciw ( a zwłaszcza tego, w którym jest napisane, że to takie proste, robota na 2 godziny http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 2&t=107236 ) postanowiłem wymienić prawy napinacz. Wszystko szło ładnie ale nie zabezpieczyłem zębatek przed wyjęciem napinacza i było małe "chrząchnięcie" i wałek się pewnie przestawił, łańcuszek opadł i jest problem bo nie wiem o ile się przesunął do przodu lub do tyłu, i czy po zamontowaniu nowego napinacza powróci do swoich ustawień a sądzę, że nie. Czy jest jakaś metoda żeby to ustawić bez wyjmowania silnika. Dolną zębatkę w połowie przykrywa mi osłona ta duża od dołu. Może ktoś naprawiał to i ma jakiś patent. Pytanie 2 czy jeżeli włożę napinacz i uruchomię silnik a wałek po wstawieniu napinacza nie wróci na swoje miejsce to oznacza, że muszę szukać nowego motora
. Rozumiem, że trochę bezmyślne to było ale myślałem, że te zębatki i wałek pozostanie w swoim położeniu. Bardzo proszę o pomoc a nie lincz za moją nieprzemyślaną decyzję - mądry Polak po szkodzie. Pozdrawiam i proszę jeszcze raz o pomoc.