Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Problem z klima

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
SketmenBoj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Problem z klima

Post autor: SketmenBoj » 27 maja 2014, 12:33

Witam gdt zalacze klimatyzacje to z wiatraka klimy zaczyna cos piszczec jakby, czy da sie cos z tym zrobic , czy trzeba caly nowy wiatrak kupic,pozdro

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 28 maja 2014, 20:15

SketmenBoj pisze:Witam gdt zalacze klimatyzacje to z wiatraka klimy zaczyna cos piszczec jakby, czy da sie cos z tym zrobic , czy trzeba caly nowy wiatrak kupic,pozdro
Silnik wiatraka został tak zaprojektowany, aby w nim nie grzebać (zamknięcie jest zaprasowane), jednakże ja swego czasu wymieniałem w nim szczotki i jest to do zrobienia. Niestety nie pamiętam czy pracuje on na łożyskach ślizgowych czy kulowych, ale na pewno przesmarowanie go mogłoby pomóc.

Możesz również na moment odłączyć od niego wtyczkę (znajduje się ona koło zbiorniczka z płynem od wspomagania - 'pójdziesz' po kablu od wentylator to trafisz na właściwą), i posłuchać ty to tak na prawdę on wydaje dźwięki o których wspominałeś <okok> Tylko niech tak za długo klima nie chodzi, bo można uszkodzić sprężarkę <okok>

SketmenBoj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: SketmenBoj » 28 maja 2014, 21:46

Witam jednak nie umie zlokalizowac dzwieku , podczas jazdy z wlaczona klima po wcisnieciu sprzegla dzwiek przestaje . moze pasek alternatora?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 28 maja 2014, 22:10

SketmenBoj pisze:moze pasek alternatora?
Jeżeli to pasek, lub jakaś rolka zawsze można go ściągnąć i spróbować uruchomić silnik bez niego.
A jak kręcisz kołami to też piszczy - wtedy jest większe obciążenie więc pasek też powinien dostawać większy opór i piszczeć? <mysli>

SketmenBoj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: SketmenBoj » 29 maja 2014, 11:27

jak sprawidzic czy to napewno pasek czy wiatrak ?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 29 maja 2014, 16:29

jak sprawidzic czy to napewno pasek czy wiatrak ?
Na początek wyłącz klimatyzację, nich ktoś próbuje na postoju pokręcić kierownicą w lewo i w prawo, a Ty w międzyczasie nasłuchuj za 'piszczeniem'. Następnie niech ktoś włączy klimę i zrobi to samo, a Ty znowu słuchaj czy jesteś w stanie powiedzieć w czym problem.

Następnie jeżeli nie ustalicie, trzeba będzie odłączyć wentylator ... Nie wiem jak to jest przy Twoim silniku, jednak u mnie jest tak, że od wentylatora biegnie przewód w okolice pokrywy na zbiornik od płynu do wspomagania. Pod nim znajduje się szereg złącz - wystarczy że wypniesz właściwe, a wentylator się nie włączy ( po prostu 'idź' po kablu aż dojdziesz do wtyczki). Teraz uruchomcie silnik i sprawdźcie czy dalej piszczy - oczywiście na włączonej klimatyzacji (tylko niech klima nie pracuje więcej jak parę minut)

Jeżeli to nie pomoże ustalić piszczenia, musicie ściągnąć pasek klinowy który biegnie przez klimę, wisko, alternator itp. Nie wiem jak się to robi u Ciebie (nie spotkałem się wcześniej z silnikiem AAS), jednak u mnie wystarczy naciągnąć napinacz i ściągnąć pasek. Dalej postępujesz jak wyżej - uruchamiasz silnik i szukasz piszczenia. Ewentualnie możesz spróbować podłączyć na powrót wentylator klimatyzacji.

Powodzenia

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja