[A6 C5 2.5 tdi] nabijanie klimy po wymianie rozrządu ??
[A6 C5 2.5 tdi] nabijanie klimy po wymianie rozrządu ??
witam. jestem od nie dawna szczęsliwym posiadaczem mojej A szósteczki. przymierzam sie na dniach do wymiany rozrządu. czy po wymianie bede zmuszony do nabicia klimy
jesli tak to wie ktos jaki jest koszt nabicia
z góry dziekuje.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2009, 22:58 przez Toms87, łącznie zmieniany 2 razy.
no własnie cos takiego slyszałem ze nabicie około 100 zł kosztuje. tak tak jak najbardziej odgrzybianie tez biore pod uwagę. nie wiem jaki jest koszt całkowity koszt takiej operacji.. no ale moze najwyzszy czas sie dowiedziec :mrgreen: zastanawiam sie własnie na tym rozrzadem i tą klimą. no nic moze ktos wiecej powie na ten temat. narazie dziekuje za podpowiedz carlos.
-
łukaszgdynia
- Forum Audi A6 / A7

-
Limp_dick
Zrób tak jak Ci Koledzy piszą. Klimatyzacja nie ma się w żaden sposób co do wymiany rozrządu.
Więc jeśli z nawiewów jeszcze wieje chłodem bez żadnych nieprzyjemnych zapachów i nie występuje nadmierne parowanie szyb. Zrób sobie przegląd klimy (nabicie + odgrzybienie) dopiero przed sezonem całkowity koszt w granicach 250zł max. Dodatkowo polecam wymianę filtra kabinowego (przeciwpyłkowy) i odnośnie wentylacji swojej "Niuńki" będziesz miał komplet
pozdrawiam
Więc jeśli z nawiewów jeszcze wieje chłodem bez żadnych nieprzyjemnych zapachów i nie występuje nadmierne parowanie szyb. Zrób sobie przegląd klimy (nabicie + odgrzybienie) dopiero przed sezonem całkowity koszt w granicach 250zł max. Dodatkowo polecam wymianę filtra kabinowego (przeciwpyłkowy) i odnośnie wentylacji swojej "Niuńki" będziesz miał komplet
pozdrawiam
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
_uwaga
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
Michals222
- Forum Audi A6 / A7

- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7

co do automatu to nie wiem w czym problem,ale tak jak wcześniej koledzy pisali to na pewno klimy nie trzeba ruszać. zdejmuje się cały przód,tyle że chłodnicy od klimy się nie odłącza,wisi sobie na przewodach i jest pełny dostęp do rozrządu. ja mam automata i po dwóch już rozbiórkach całego przodu w tym po wymianie rozrządu klima chłodzi jak wściekła. :-D
-
mart73301
Sam niedawno to robiłem. Przy a raczej po wymianie rozrządu odgrzybiłem i nabiłem klimę. Za samą robotę przy klimatyzacji zapłaciłem 150 zł. Trwało to ok. 20-30 minut i po sprawie. Jeżeli chodzi o rozrząd to z uwagi na problem z dostaniem się do niego (trzeba rozebrać przód auta) radziłbym tez wymienić termostat, paski od klimy i wspomagania, sprawdzić pompę wody i ew. inne podzespoły wymiana których wymaga rozebrania przodu samochodu. Ja zrobiłem wszystko za jednym zamachem i moja niunia śmiga jak się patrzy. Pozdrawiam i życzę zadowolenia z użytkowania A6
Aha co do filtra kabinowego to polecam z węglem aktywnym firmy FILTRON
kosztował mnie 50 zł ale warto 
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7

zazwyczaj w skład dobrego (nietaniego) rozrządu wchodzą; cztery paski-dwa zębate od pompy wtryskowej i samego rozrządu,dwa wieloklinowe-od alternatora,pompy wspomagania,agregatu od klimy,osiem rolek,pompa wody i napinacz hydrauliczny z uszczelką. warto wymienić cały komplet i jest spokój na 80-120 tysięcy km. ja wymieniłem całośc,ponieważ poprzedni właściciel wymienił chyba same paski i po przejechaniu ok. 50 tysi stanęła (dosłownie) pompa wody. wcześniej puszczała na reperaturce i zasoliła rolki,które też zaczęły się zacierać więc tania wymiana tylko niektórych elementów,które wykazują jakieś zużycie nie ma najmniejszego sensu. jeżeli robić to raz a porządnie. mówię tu oczywiście o silniku 2.5 tdi. pozdrawiam.