Brak świateł cofania.
Brak świateł cofania.
Witam od jakiegoś czasu nie świecą mi światła cofania. Bezpieczniki i żarówki sprawne podejrzewam czujnik ale nie mam pomysłu jak się do niego dostać. Wiem gdzie jest ale chcę się dowiedzieć czy jest jakiś patent na dostanie się do niego bez wyciągania skrzyni. Dodam tylko ze to 2.5tdi manualna quattro.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Brak świateł cofania.
Oczywiście że jest . Byłoby głupotą tak instalować czujnik, aby jego wymiana wymuszała konieczność demontażu całej skrzyniBaranR pisze:Witam od jakiegoś czasu nie świecą mi światła cofania. Bezpieczniki i żarówki sprawne podejrzewam czujnik ale nie mam pomysłu jak się do niego dostać. Wiem gdzie jest ale chcę się dowiedzieć czy jest jakiś patent na dostanie się do niego bez wyciągania skrzyni. Dodam tylko ze to 2.5tdi manualna quattro.

Optymalnie byłoby abyś napisał oznaczenie Twojej skrzyni. Na chwilę obecną mogę tylko zasugerować wjechanie na kanał. Demontaż płyty podłogowej i próbę dojścia do czujnika który powinien być gdzieś w rejonie oznaczonym na zdjęciu:
Na zdjęciu skrzynia od FWD, ale w Quattro jest podobnie - jak podasz oznaczenie to Ci napiszę gdzie dokładnie
PS. Nie wykręcaj go od razu tylko zrób zwarcie w 2 pinowej wtyczce pomiędzy konektorami. Wtedy (na włączonej stacyjce) powinny Ci się włączyć światła wsteczne. Jeżeli się nie włączą to wina leży w innym miejscu (czujnik prawdopodobnie jest dobry)
Przypomnę tylko że wiem gdzie on jest bo go wczoraj " wymacałem" leżąc pod samochodem. Pytanie moje tylko brzmi czy można do niego dostać się jakoś od góry czy trzeba wjechać samochodem na kanał i wtedy jest jakieś lepsze dojście do niego tak żeby kabel przynajmniej wyciągnąć tak żeby coś przy nim po kombinować. Z tego co czułem pod ręką to wtyczka jest wpięta ale jakoś tak dziwnie siedzi a do tego wydaje mi się że jest owinięty płucienną izolacją.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
BaranR pisze:Przypomnę tylko że wiem gdzie on jest bo go wczoraj " wymacałem" leżąc pod samochodem.

U mnie w samochodzie wygodniej się do niego dostać od spodu (z kanału) - mam skrzynie 6 biegową (EDU). Z tego co pamiętam, dało radę odpiąć też wtyczkę od góry (jednak nie dam za to ręki obciąćBaranR pisze:Pytanie moje tylko brzmi czy można do niego dostać się jakoś od góry czy trzeba wjechać samochodem na kanał i wtedy jest jakieś lepsze dojście do niego tak żeby kabel przynajmniej wyciągnąć tak żeby coś przy nim po kombinować.

U mnie nie ma żadnej owijki, ale może w Dieslu inaczej jest to wszystko rozwiązane.BaranR pisze:Z tego co czułem pod ręką to wtyczka jest wpięta ale jakoś tak dziwnie siedzi a do tego wydaje mi się że jest owinięty płucienną izolacją.
Jak już będziesz miał dostęp do skrzyni spod kanału, po prostu wsuń telefon komórkowy pomiędzy skrzynię a tunel środkowy i zrób parę zdjęć. Na ich podstawie ocenisz jak wygląda dojście do czujnika

No i po kłopocie :D
Problemem było to że ktoś przy wkładaniu wtyczki wcisnął ją na sile nie trafiając pinami w kostkę
co zaowocowało pogięciem pinów, dlatego też była ona zaizolowana bo wtyczka nie wchodziła do końca i zatrzask jej nie trzymał :P
Wykręcenie czujnika i wyprostowanie pinów rozwiązało problem
Temat do zamknięcia.
Problemem było to że ktoś przy wkładaniu wtyczki wcisnął ją na sile nie trafiając pinami w kostkę

Wykręcenie czujnika i wyprostowanie pinów rozwiązało problem

Temat do zamknięcia.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: Brak świateł cofania.
Kompletnie nie na temat ale warto wiedziec skoro juz o tym mowa. Moze ktos kiedys bedzie chcial kupic sobie taki cos
Taka ciekawostka i jeszcze raz sorry za OT
Zgadnij gdzie w Q7 4.2tdi znajduje sie czujnik roznicy cisnienia spalin? Ludzie ktory maja diesla z dpf-em wiedza jak czesto sie psuje. Wlasnie nad skrzynia i zeby go wymienic trzeba ja opuscic.kot919 pisze: Oczywiście że jest . Byłoby głupotą tak instalować czujnik, aby jego wymiana wymuszała konieczność demontażu całej skrzyni![]()
Taka ciekawostka i jeszcze raz sorry za OT
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Schiller_Polska, łącznie zmieniany 1 raz.