Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Brak świateł cofania.

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BaranR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Brak świateł cofania.

Post autor: BaranR » 30 paź 2013, 19:04

Witam od jakiegoś czasu nie świecą mi światła cofania. Bezpieczniki i żarówki sprawne podejrzewam czujnik ale nie mam pomysłu jak się do niego dostać. Wiem gdzie jest ale chcę się dowiedzieć czy jest jakiś patent na dostanie się do niego bez wyciągania skrzyni. Dodam tylko ze to 2.5tdi manualna quattro.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Brak świateł cofania.

Post autor: kot919 » 31 paź 2013, 00:16

BaranR pisze:Witam od jakiegoś czasu nie świecą mi światła cofania. Bezpieczniki i żarówki sprawne podejrzewam czujnik ale nie mam pomysłu jak się do niego dostać. Wiem gdzie jest ale chcę się dowiedzieć czy jest jakiś patent na dostanie się do niego bez wyciągania skrzyni. Dodam tylko ze to 2.5tdi manualna quattro.
Oczywiście że jest . Byłoby głupotą tak instalować czujnik, aby jego wymiana wymuszała konieczność demontażu całej skrzyni <okok>
Optymalnie byłoby abyś napisał oznaczenie Twojej skrzyni. Na chwilę obecną mogę tylko zasugerować wjechanie na kanał. Demontaż płyty podłogowej i próbę dojścia do czujnika który powinien być gdzieś w rejonie oznaczonym na zdjęciu:
Obrazek
Na zdjęciu skrzynia od FWD, ale w Quattro jest podobnie - jak podasz oznaczenie to Ci napiszę gdzie dokładnie

PS. Nie wykręcaj go od razu tylko zrób zwarcie w 2 pinowej wtyczce pomiędzy konektorami. Wtedy (na włączonej stacyjce) powinny Ci się włączyć światła wsteczne. Jeżeli się nie włączą to wina leży w innym miejscu (czujnik prawdopodobnie jest dobry)

Awatar użytkownika
BaranR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: BaranR » 31 paź 2013, 09:33

Przypomnę tylko że wiem gdzie on jest bo go wczoraj " wymacałem" leżąc pod samochodem. Pytanie moje tylko brzmi czy można do niego dostać się jakoś od góry czy trzeba wjechać samochodem na kanał i wtedy jest jakieś lepsze dojście do niego tak żeby kabel przynajmniej wyciągnąć tak żeby coś przy nim po kombinować. Z tego co czułem pod ręką to wtyczka jest wpięta ale jakoś tak dziwnie siedzi a do tego wydaje mi się że jest owinięty płucienną izolacją.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 31 paź 2013, 10:33

BaranR pisze:Przypomnę tylko że wiem gdzie on jest bo go wczoraj " wymacałem" leżąc pod samochodem.
<okok>
BaranR pisze:Pytanie moje tylko brzmi czy można do niego dostać się jakoś od góry czy trzeba wjechać samochodem na kanał i wtedy jest jakieś lepsze dojście do niego tak żeby kabel przynajmniej wyciągnąć tak żeby coś przy nim po kombinować.
U mnie w samochodzie wygodniej się do niego dostać od spodu (z kanału) - mam skrzynie 6 biegową (EDU). Z tego co pamiętam, dało radę odpiąć też wtyczkę od góry (jednak nie dam za to ręki obciąć :-) )
BaranR pisze:Z tego co czułem pod ręką to wtyczka jest wpięta ale jakoś tak dziwnie siedzi a do tego wydaje mi się że jest owinięty płucienną izolacją.
U mnie nie ma żadnej owijki, ale może w Dieslu inaczej jest to wszystko rozwiązane.

Jak już będziesz miał dostęp do skrzyni spod kanału, po prostu wsuń telefon komórkowy pomiędzy skrzynię a tunel środkowy i zrób parę zdjęć. Na ich podstawie ocenisz jak wygląda dojście do czujnika :)

Awatar użytkownika
BaranR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: BaranR » 02 lis 2013, 12:52

No i po kłopocie :D
Problemem było to że ktoś przy wkładaniu wtyczki wcisnął ją na sile nie trafiając pinami w kostkę :) co zaowocowało pogięciem pinów, dlatego też była ona zaizolowana bo wtyczka nie wchodziła do końca i zatrzask jej nie trzymał :P
Wykręcenie czujnika i wyprostowanie pinów rozwiązało problem :)

Temat do zamknięcia.

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 02 lis 2013, 17:57

BaranR, nie zamykamy Tematów. Zostawiamy dla dyskusji potomnym <okok>

Pozdrawiam.
Warsztat, naprawy Audi A6.

Schiller_Polska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Re: Brak świateł cofania.

Post autor: Schiller_Polska » 02 lis 2013, 23:02

Kompletnie nie na temat ale warto wiedziec skoro juz o tym mowa. Moze ktos kiedys bedzie chcial kupic sobie taki cos
kot919 pisze: Oczywiście że jest . Byłoby głupotą tak instalować czujnik, aby jego wymiana wymuszała konieczność demontażu całej skrzyni <okok>
Zgadnij gdzie w Q7 4.2tdi znajduje sie czujnik roznicy cisnienia spalin? Ludzie ktory maja diesla z dpf-em wiedza jak czesto sie psuje. Wlasnie nad skrzynia i zeby go wymienic trzeba ja opuscic.

Taka ciekawostka i jeszcze raz sorry za OT
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Schiller_Polska, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja