Ogrzewanie wariuje i temperatura
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Ogrzewanie wariuje i temperatura
Witam proszę o pomoc nie wiem co jest grane ,a mianowicie rano gdy odpalę auto okolo 10 minut przed wyjazdem i przyjdę do auta to w środku dmucha zimne powietrze a temperatura jest okolo60:70 stopni ,gdy ruszę caly czas dmucha zimne ale jak mu przyduszę ponad 100-120 km/h to zaczyna lecieć cieple powietrze jak zwolnię to znowu zaczyna lecieć zimne.Zauważyłem jeszcze że temperatura mi czasami skacze do 100-110 stopni a po chwili spada na 90 i w tym wlasnie momencie przewaznie zaczyna lecieć cieple powietrze.Odpowietrzalem na rurce pod pokrywa silnika (śruba na inbus) wylecialo powietrze ,ugniatalem przewody i wszystko na nic,co jakiś czas popuszczam tą śrubę i ciągle jest powietrze zaznaczam ze to wszystko zaczelo sie dziac jak dolałem plyn bo byl pusty zbiorniczek.Sprawdzilem przewody od nagrzewnicy jeden jest gorący a drugi zimny tak jak by nie bylo przepływu przez nagrzewnicę,aha jak naciskam przewód na dole chlodnicy to jest zimny a jak go ugniatam po czasie robi się gorący ale mija trochę czasu i znowu zaczyna sie robić zimny,sam juz nie wiem czy to wina termostatu,czy moze zapowietrzony,albo pompa wodna,proszę o pomoc mieszkam w Jrlandii a tu nikt nie wie co jest grane😞😞😞
-
- Forum Audi A6 / A7
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
najpierw ogarnij temat czy to nie pompa,tak jak Jaceny napisałmarko-marini pisze:Ale dlaczego temperatura skacze?
uszczelkę zostawił bym na koniec,chyba że lubisz niepotrzebne inwestycje
temperatura skacze bo się zaczyna gotować w głowicy!!!
sprawdzenie czy to pompa
uzupełnij płyn w zbiorniczku do pełna przyciskając wąż przy chłodnicy tak by usunąć powietrze z układu
zdejmujesz wężyk cieniutki ze zbiorniczka wyrównawczego (jeżeli zbiorniczek nie jest przezroczysty,jeżeli przezroczysty wężyka nie zdejmuj tylko obserwuj i odkręć korek) i na zimnym silniku najlepiej po nocy!!! odpalasz , niech popracuje z pół minuty tak by smarowanko miał jak należy i druga osoba wciska gaz na 3-4 tyś obrotów i tak trzyma,jeżeli wężykiem zacznie płynąć płyn pompa jest sprawna,jeżeli nie jest uwalony wirnik w pompie
-
- Forum Audi A6 / A7
Na razie dzięki za radę sprawdzę to dzisiaj i dam znać.
[ Dodano: 2013-11-01, 14:44 ]
Pompa chodzi zalalem nowym płynem,ale dalej nie grzeje przewód który wchodzi do nagrzewnicy jest gorący a ten co wychodzi zimny. Na rurce gdzie jest śruba pod plastikiem na imbus to sie tam odpowietrza czy nie bo jak tam popuszczę leci powietrze.Jak go odpowietrzyc?

Pompa chodzi zalalem nowym płynem,ale dalej nie grzeje przewód który wchodzi do nagrzewnicy jest gorący a ten co wychodzi zimny. Na rurce gdzie jest śruba pod plastikiem na imbus to sie tam odpowietrza czy nie bo jak tam popuszczę leci powietrze.Jak go odpowietrzyc?

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
to popuść i poczekaj jak zacznie lecieć płyn wtedy zakręćmarko-marini pisze:Na razie dzięki za radę sprawdzę to dzisiaj i dam znać.![]()
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Na zewnątrz pokazuje temperaturę dobrze,w czwartek jak zalalem go nowym płynem i odpowietrzyłem,tak mi sie wydaje bo zaczelo lecieć cieple powietrze do środka bylem zadowolony aż do dziś bo znowu nie grzeje może trochę. Stal jeden dzień i dzis jak go odpaliłem znowu brak cieplego powietrza,temperatura 90 a leci albo nie ledwo cieple powietrze i tampetatura znowu skacze 90-110 stopni .Odkrecilem śrubę na inbus i bylo pelno powietrza co jest grane. I jeszcze jedno pytanie gdzie u mnie jest termostat i jak sprawdzić czy to nie wina usczelki lub glowicy. Jeśli chodzi o temperaturę w czasie jazdy to jest90 ale co jakiś czas jes 100 lub 110 i spada ,proszę o pomoc i rozwiązaniu tej zagadki tu w Irlandii tylko naciągają na kasę a przyczyny nie mogą zdiagnozować.
-
- Forum Audi A6 / A7
A płyn wyrzuca przez korekmarko-marini pisze:Na zewnątrz pokazuje temperaturę dobrze,w czwartek jak zalalem go nowym płynem i odpowietrzyłem,tak mi sie wydaje bo zaczelo lecieć cieple powietrze do środka bylem zadowolony aż do dziś bo znowu nie grzeje może trochę. Stal jeden dzień i dzis jak go odpaliłem znowu brak cieplego powietrza,temperatura 90 a leci albo nie ledwo cieple powietrze i tampetatura znowu skacze 90-110 stopni .Odkrecilem śrubę na inbus i bylo pelno powietrza co jest grane. I jeszcze jedno pytanie gdzie u mnie jest termostat i jak sprawdzić czy to nie wina usczelki lub glowicy. Jeśli chodzi o temperaturę w czasie jazdy to jest90 ale co jakiś czas jes 100 lub 110 i spada ,proszę o pomoc i rozwiązaniu tej zagadki tu w Irlandii tylko naciągają na kasę a przyczyny nie mogą zdiagnozować.