[ TIP] Tip tronic spadające obroty, nie hamuje silnikiem
[ TIP] Tip tronic spadające obroty, nie hamuje silnikiem
Witam. Mam taki problem w moim audi, skrzynia 5HP-19 FAD. Podczas jazdy na dowolnym biegu z dowolną prędkością gdy puszczę pedał gazu obroty silnika spadają niżej 1000 (czyli normalne wolne obroty), auto nie hamuje silnikiem, nawet gdy jadę 140 km/h puszczając pedał gazu obroty spadną do "wolnych". Dzieje się to jak skrzynia jest w pozycji "D" jak również na Tipie. Skrzynia nie ma żadnych wycieków oleju, przy ruszaniu nie szarpie, ładnie zmienia biegi, tylko te spadające obroty przy puszczeniu pedału gazu. Zauważyłem też że gdy jadę na 5 biegu (w pozycji tip) i dodam gazu to skrzynia potrafi zbić bieg nawet na 3, wcześniej tego nie było, na tip-ie skrzynia zawsze trzymała wybrany bieg a teraz potrafi przełączyć tak jakby była w pozycji "D". Co może być przyczyną tej usterki? Czy jazda z dużą prędkością z puszczonym pedałem gazu (czyli w mim przypadku na wolnych obrotach) nie zniszczy skrzyni do końca?
Ok, może to być lock-up lecz gdyby to była prawda to byłby odczuwalny duży poślizg skrzyni a u mnie takie zjawisko nie występuje. Prędkość auta rośnie proporcjonalnie do obrotów. Nawet gdy ruszam od zera z pedałem gazu wciśniętym w podłogę to skrzynia ładnie zmienia bieg za biegiem i nie odczuwam poślizgu.
Chyba zbyt pochopna diagnoza, skoro konwerter przenosi moment obrotowy w jedną stronę tzn, z silnika na koła bez poślizgu to lockup działa, nie przenosi momentu w drugą stronę, myślę że problem tkwi w zaworze lockup. Ale pewności nie mam, to moja hipoteza..., Miałem passata z takim objawem, jeździ już tak kilka lat...
To zależy od rodzaju uszkodzenia. np. drgania karoserii przy jeÂździe ze stałą określoną prędkością mogą wskazywać na uszkodzony konwerter, jazda na poślizgu skrzyni, obroty silnika wzrastają nie proporcjonalnie do prędkości auta tzn. nie załącza się lockup. Wtedy powinien pojawić się błąd podczas diagnozy vag.