Zwracam się z prośbą o pomoc odnośnie następującego problemu:
Od pewnego czasu mam problem z klimatyzacją w mojej A6, jeżeli chodzi o panel sterowania klimą wszystkie przyciski działają jak trzeba. Problem polega głównie na tym, że kiedy wcisnę klawisz AUTO, klima wdmuchuje do kabiny ciepłe powietrze zamiast chłodnego. Bez względu na wybraną opcję (econ, Auto, czy ten trzeci klawisz chyba "A", czy też manualne zwiększanie natężenia nadmuchu, zwiększanie/ zmniejszanie zadanej temperatury) - z nawiewu ciągle leci ciepłe powietrze - w ogóle nie chłodzi.
Pierwszy mechanik - po diagnozie zatrzymał się na możliwej kwocie naprawy w okolicach 2.500, więc poszukałem innego, drugi mechanik podłączył węże do zaworów klimy w podszybiu, opróżnił układ i nabił od nowa - bez zmian.
Sprawdziliśmy bezpiecznik nr.25 / 30 A od klimy i hajcungu

Kiedy podłączyliśmy auto do komputera pokazał się taki oto komunikat:
1592 - Czujnik jakości powietrza
- Obwód nieprawidłowy
- Stały
Znalazłem na forum który to czujnik, sprawdziłem przewód, nie znalazłem żadnego uszkodzenia w doprowadzonych do niego 3 przewodach. Odczepiłem czujnik od obudowy filtra przeciwpyłkowego.
Proszę o informację:
1. Czy uszkodzony czujnik -może być odpowiedzialny za "ciepły nawiew klimy"?
2. Czujnik posiada 3 piny o numerach 1,2,3; czy jest metoda aby sprawdzić jego działanie za pomocą miernika elektrycznego? Jeżeli jest to proszę o informację jak sprawdzić czy jest dobry/zepsuty?
3. Jeżeli wymienię czujnik na sprawny to czy zniknie błąd 1592 czy muszę go koniecznie wykasować z pamięci komputera mojego samochodu?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Michał