Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6, C5, 1.9 TDI]

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Majkel1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6, C5, 1.9 TDI]

Post autor: Majkel1981 » 19 cze 2013, 17:17

Witam Serdecznie Wszystkich Forumowiczów;

Zwracam się z prośbą o pomoc odnośnie następującego problemu:

Od pewnego czasu mam problem z klimatyzacją w mojej A6, jeżeli chodzi o panel sterowania klimą wszystkie przyciski działają jak trzeba. Problem polega głównie na tym, że kiedy wcisnę klawisz AUTO, klima wdmuchuje do kabiny ciepłe powietrze zamiast chłodnego. Bez względu na wybraną opcję (econ, Auto, czy ten trzeci klawisz chyba "A", czy też manualne zwiększanie natężenia nadmuchu, zwiększanie/ zmniejszanie zadanej temperatury) - z nawiewu ciągle leci ciepłe powietrze - w ogóle nie chłodzi.

Pierwszy mechanik - po diagnozie zatrzymał się na możliwej kwocie naprawy w okolicach 2.500, więc poszukałem innego, drugi mechanik podłączył węże do zaworów klimy w podszybiu, opróżnił układ i nabił od nowa - bez zmian.
Sprawdziliśmy bezpiecznik nr.25 / 30 A od klimy i hajcungu :) był w porządku. Nie miałem żadnych uwag co do nieszczelności układu u obu mechaników.

Kiedy podłączyliśmy auto do komputera pokazał się taki oto komunikat:

1592 - Czujnik jakości powietrza
- Obwód nieprawidłowy
- Stały

Znalazłem na forum który to czujnik, sprawdziłem przewód, nie znalazłem żadnego uszkodzenia w doprowadzonych do niego 3 przewodach. Odczepiłem czujnik od obudowy filtra przeciwpyłkowego.

Proszę o informację:
1. Czy uszkodzony czujnik -może być odpowiedzialny za "ciepły nawiew klimy"?
2. Czujnik posiada 3 piny o numerach 1,2,3; czy jest metoda aby sprawdzić jego działanie za pomocą miernika elektrycznego? Jeżeli jest to proszę o informację jak sprawdzić czy jest dobry/zepsuty?
3. Jeżeli wymienię czujnik na sprawny to czy zniknie błąd 1592 czy muszę go koniecznie wykasować z pamięci komputera mojego samochodu?

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Michał

Awatar użytkownika
dio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: dio » 19 cze 2013, 22:21

Jest od cholery tematów na forum o niedziałającej klimie. SprawdÂź sprzęgiełko na sprężarce czy w ogóle ją załącza.

Awatar użytkownika
paulnroll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paulnroll » 20 cze 2013, 11:01

Najprawdopodobniej sprzęgiełko, jakby czujnik był walnięty to by się świecił cały czas ECON.
Koszt naprawy takiego sprzęgiełka jeszcze nie jest drogi, powinieneś się zmieścić w przedziale: 100-200.
Czynnik oczywiście zostanie, nie muszą go spuszczać jakby Cię chcieli naciągnąć jeszcze na to ;)

Często teraz siadają ludziom sprzęgiełka, ciekawe od czego...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja