Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Klimatronik nie chłodzi

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paulnroll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Klimatronik nie chłodzi

Post autor: paulnroll » 05 cze 2013, 22:21

Jakiś czas temu padła klima, postanowiłem sprawdzić VAG'iem co jest grane. Wyszło, że wszystko ok.
Będąc na urlopie pojechałem do warsztatu w mniejszej miejscowości. Na miejscu zastałem mechaników, z których jeden znał się na Audi.
Facet okazał się dobrym fachowcem bo znalazł problem w 15 min. Sprawdził wszystko... [jakie podaje ciśnienie, czy wiatrak chodzi na krótko, czy sprężarka chodzi na krótko itp...]. Okazało się, że padło jakieś kółko ze sprzęgła(rozsypało się), sam widziałem bo dostałem potem część do której mieli dopasować mi część w sklepie. Podał mi symbol tej części i kupiłem w intercars. Facet roznitował sprzęgło i wstawił element. Wcześniej uprzedził mnie, że dziwi się, że to sprzęgło się rozleciało i uprzedził mnie przed wymianą, że to może się powtarzać. Po wymianie klima chodziła ze 2 tygodnie. Teraz są identyczne objawy, do tego warsztatu mam trochę daleko, a szkoda bo się znali. Oddałem teraz w Warszawie do mechanika (w okolicach Traktu Lubelskiego) i po 3 dniach powiedział, że się poddaje bo jego zdaniem wszystko działa (sprężarka, wiatrak, czujnik) a on sam nie ma schematu do tego auta i się nie zna (niezła ściema swoją drogą).

Czy nie lepiej wymienić całe sprzęgło? czy ktoś miał podobny problem?

Podsumowanie:
Klima nie chłodzi.

1. Czynnik wymieniony
2. Klima jest szczelna
3. Nowy wiatrak (działa po załączeniu klimy)
4. Przycisk ECON się nie świeci, czyli tak jakby działała.
5. Czujnik wysokiego ciśnienia jest ok

[ Dodano: 2013-06-06, 14:27 ]
już wszystko jasne, pojechałem do warsztatu który był polecany na forum i okazało się, że poprzednie nity się starły w sprzęgle i teraz zamontował śruby. Wszystko śmiga jak trzeba.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja