Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Kontrolka klocków zapala się po rozgrzaniu silnika.

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
starry
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Kontrolka klocków zapala się po rozgrzaniu silnika.

Post autor: starry » 03 cze 2013, 21:35

Mam taki oto problem. Po zagrzaniu się silnika ( przejechaniu kilku kilometrów ), zapala się kontrolka klocków.
Jeśli jest zimno "nagrzewanie" trwa odpowiednio dłużej. Jak już się zapali, to po krótkim postoju, kontrolka zapala się praktycznie od razu. Klocki nie są najnowsze ale i nie są na oko do wymiany. Wydaje mi się, ze gdyby były do wymiany, to kontrolka powinna się zapalać bez względu na to czy silnik jest zimny czy ciepły. Dodam, że auto hamuje ok. a test hamowania na przeglądzie też był ok.
To co mnie dziwi to że klocki nie przylegają całą powierzchnią do tarczy, ale wyglądaj tak jakby dochodziły do tarczy pod kontem ( gdy jedna krawędÂź dotyka tarczy, druga ma jeszcze jakieś 2-3 mm )
Podczas hamowania na drodze, szczególnie przy nagłym hamowaniu, sprawia wrażenie jakby hamował trochę zbyt słabo, ale to może tylko moje subiektywne odczucie.

Czy ktoś miał podobny problem?
starry

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 03 cze 2013, 21:50

jeśli klocki nie dotykają tarcz całą powierzchnią to w jaki sposób są starte? też pod skosem czy równomiernie? być może dopiero po rozgrzaniu, bo tarcze i klocki też pod wpływem tarcia się nagrzewają, zaczynają przylegać większą powierzchnią i czujnik styka i zapala się kontrolka

Auris1986
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbyszek
Rocznik: 2005
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 220KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Auris1986 » 03 cze 2013, 22:02

Witaj starry
Nie podniacaj się że jest wszysko OK. Czujnik podłączony jest na wewnętrznym klocku a zewnętrzny może być dory w 50% procentach. Tak miałem na pierwszy rzut oka, a rzeczywistość okazała się brutalna <szok>
<luzik>

Awatar użytkownika
starry
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: starry » 03 cze 2013, 22:09

No nie mówię że wszystko ok, bo kontrolka przecież świeci ... Klocki ścierają się pod kontem ( na to wygląda ) bo po 2 kkm dalej tak jest. Nie wydaje mi się też, że to kwestia nagrzania klocków, bo potrafią się zapalić na trasie gdy hamuje naprawdę okazjonalnie i delikatnie i kontrolka nie zapala się po hamowaniu, tylko ot tak kiedy ma ochotę.
starry

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: xoslox » 04 cze 2013, 14:23

Zrób prosty test. Wyciąg kostkę z nadkola i zewrzyj w niej 2 piny od czujnika okładzin (czerwone gniazdo). Pojeździj tak trochę i zobaczysz czy znowu się kontrolka zapala.

Jak nie to podejrzanie spada na klocki i część przewodu prowadząca do nadkola - do wtyku czerwonego.

A jak się znowu zapali to szukasz od czerwonego gniazda do sterownika.

Zawsze jak bardzo denerwuje, to można też wyłączyć w VAGu...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
starry
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: starry » 04 cze 2013, 21:01

Dzięki za foto, to się nazywa konkretna pomoc! Na razie niestety czekam, tak jak chyba wszyscy na jakąś poprawę pogody aby można było z przyjemnością podłubać przy maszynie :)
starry

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja