Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z klimą

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Manolis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z klimą

Post autor: Manolis » 08 maja 2013, 08:48

Witam koledzy...mam następujący problem. Oddałem auto do speca od klimy, miał ją ogólnie przejrzeć, nabić, odgrzybić, wymienić olej w sprężarce itd. Po czym dostaje telefon z diagnozą, że uszkodzony jest wentylator i sprężarka jest w bardzo słabej kondycji. Facet proponuje mi wymienić wentlator i zregenerować sprężarkę, koszt łączny 1000-1200 zł. :|
Pomóżcie, czy to muszą być aż tak wysokie koszty? czy fakt że wentylator został uszkodzony, może spowodować od razu uszkodzenie sprężarki? boje się czy nie próbuje mnie naciągnąć....

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 08 maja 2013, 09:01

nie zgadzaj się na to. Sprężarkę sprawdÂź w niezależnym warsztacie. Niech nabije klimę i wtedy zobaczysz czy sprężarka się wyrabia czy nie. Co to wogóle znaczy że jest w słabej kondycji bo nie rozumiem co tam i na jakiej podstawie zdiagnozował. Wiatrak klimy w dobrym stanie za około 100zł kupisz poniżej przykładowy link do aukcji
http://allegro.pl/wiatrak-wentylator-kl ... 12037.html
kompresor natomiast za około 200-300 też przykłądowa aukcja:
http://allegro.pl/audi-a6-c5-2-5-v6-kom ... 64273.html
daje ci to jakieś 300-400pln za graty więc chłop chce Cię naciągnąć jak nic!!!!

Manolis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Manolis » 08 maja 2013, 10:52

Niby sprawdzał ciśnieniowo, tak mi tłumaczył. Ciekawe czy w ogóle by coś robił przy tej sprężarce..Też mi się to max nie podoba i prawie z facetem się pokłóciłem :) Dzisiaj udaje się do innego warsztatu, zobacze co mi tam powiedzą. A jeżeli sprężarka padnie podczas pracy, może to spowodować jakieś inne uszkodzenia?

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 08 maja 2013, 13:05

wiesz...to raczej wróżenie z fusów ale jak zmieli Ci sprężarkę i syf z opiłkami pójdzie w układ to może być potem nieciekawie. SprawdÂź czy sprężarka dobrze wysprzęgla, jak będzie wymontowana, sprawdÂź jaki jest opór na kole, poza tym organoleptycznie poszukaj jakichkolwiek wycieków. Jeżeli chodzi cicho i nie zauważysz nic niepokojącego to ją zostaw i tyle w temacie.

endriu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: endriu » 15 maja 2013, 22:04

Jeśli posiadasz termometr z sondą który da się włożyć w kratkę nawiewu to ustaw najlepiej na LOW,i sprawdz po kilku minutach co ci pokaże-wartości w zakresie 2-6 st.wskazują na bdb kondycję układu,w tym i sprężarki.

jajojek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jajojek » 17 maja 2013, 18:09

Czesc, rowniez mam problem z klima. Nie wlacza sie sprezarka i wiatrak. Wyczytalem na forum ze jest jakies zabezpieczenie i jak wiatrak nie dziala to sprezarka sie nie zalacza. Wiec zakladam ze sprezarke mam narazie sprawna. Rozwiazuje problem z wiatrakiem.
Sprawdzilem na krotko - wiatrak sie kreci. Zapomnialem sprawdzic napiecie na wyjsciu kostki, ale chyba logiczne ze jak na krotko idzie to pradu nie ma.
Bezpieczniki sprawdzilem wszystkie (duze, srednie, male. Pod kierownica znalazlem 4 duze, nie wiedzialem ktore to sprawdzilem wszystkie). Co moge jeszcze zobaczyc?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja