Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wymiana paska klimatyzacji a pas serwisowy

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Edin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wymiana paska klimatyzacji a pas serwisowy

Post autor: Edin » 13 kwie 2013, 10:53

Witam

Spsuła ;) mi się rolka napinająca pasek wielorowkowy PK1237 aby wjechać na warsztat musiałem przeciąć pasek.

Obrazek

Są to elementy oznaczone na rysunku 35 i 36, rysunek poglądowy, problem dotyczy autka z profilu.

Moje pytanie brzmi: Jak najłatwiej wymienić ów pasek. Da się to zrobić bez ustawiania przodu w "pas serwisowy"?

Drugie pytanie czym grozi jazda bez założonego paska. Czy to prawda że ta pompa nie lubi jazdy bez napędu?

Będę wdzięczny za informacje.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 13 kwie 2013, 15:31

Edin pisze:Witam

Spsuła ;) mi się rolka napinająca pasek wielorowkowy PK1237 aby wjechać na warsztat musiałem przeciąć pasek.

Obrazek

Są to elementy oznaczone na rysunku 35 i 36, rysunek poglądowy, problem dotyczy autka z profilu.

Moje pytanie brzmi: Jak najłatwiej wymienić ów pasek. Da się to zrobić bez ustawiania przodu w "pas serwisowy"?

Drugie pytanie czym grozi jazda bez założonego paska. Czy to prawda że ta pompa nie lubi jazdy bez napędu?

Będę wdzięczny za informacje.
Do wymiany tego paska klimatyzacji nie ma potrzeby demontowania przodu. Nie zaleca się jazdy bez paska z uwagi na sprzęgło elektromagnetyczne - zardzewieje i po zawodach :/. (spokojnie nie nastąpi to z dnia na dzień, jednakże po tygodniu, dwóch lub miesiącu możesz już go nie ruszyć)

Najłatwiejsza wymiana - to demontaż osłony silnika (płyty podłogowej), naciągnięcie napinacza i demontaż paska wielorowkowego klimatyzacji, następnie odkręcenie starego napinacza, przykręcenie nowego napięcie go i założenie paska i na koniec montaż osłony. Napinacz może mieć osłonkę, więc trzeba ją zdemontować)

Edin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Edin » 13 kwie 2013, 16:27

Witam

Dzięki za uwagę i poświęcony czas.

O jazdę bez tego paska chodziło mi o ten weekend może 20 czy 30 km bo części dopiero w poniedziałek będę miał.

Osłonę pod silnikiem już mam zdjętą. Nie mogę nigdzie znaleÂźć dokładniejszych rysunków ponieważ Etka on-line jest wyłączona ;( I nie za bardzo potrafię sobie to wyobrazić jak tam dokładnie to jest.

Pasek już mam zdjęty bo spadł z rolki i musiałem go rozciąć aby mi nie wpadł pod inne paski. Rolkę też już wykręciłem. Czyli zakładam nową rolkę, pasek i wsio? Jak sprawdzić napięcie tego paska? Martwi mnie ilość miejsca do tego manewru. Rolkę odkręciłem kładąc się pod samochód jednak założenie rolki i paska najwygodniej chyba zrobić z kanału?

I ostatnie pytanie: ÂŚciągać osłony wszystkich pasków te od góry czy może uda mi się to zrobić bez ich zdejmowania? Gdy robiłem to ostatni raz to miałem problem z ich założeniem bo nie chciały się spasować ;)

Będę wdzięczny za poświęcenie mi jeszcze i odpowiedÂź na moje pewnie błahe pytania.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 13 kwie 2013, 16:39

TU masz dokładną procedurę wymiany paska z ELSY.

Ponadto nie ma problemu aby kilka dni tak pojeÂździć, nic się z kompresorem nie powinno stać ;-)

Zbiniu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Sprezarka klimatyzacji

Post autor: Zbiniu » 24 mar 2014, 00:58

Witam serdecznie!Chcialbym calkowicie usunac klimatyzacje z mojego auta.Mam pytanie, Czy odkrecajac rurki od sprezarki klimatyzacji mam sie spodziewac jakiegos syczenia czy cos w tym rodzaju oraz czy ten gaz jest niebezpieczny??? Prosze o rade.Dziekuje :shock:

Krzysztof1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Krzysztof1972 » 24 mar 2014, 05:49

Jezeli uklad jest pelny to bedzie "syczenie"
Nie wolno wypuszczac czynnika chlodzacego do atmosfery
Jadac do serwisu klimatyzacji fachowcy Ci to oproznia i moze jeszcze dostaniesz pare zlotych (jak trafisz na uczciwych :) )

Zbiniu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Sprezarka Klimatyzacji

Post autor: Zbiniu » 24 mar 2014, 09:24

Czytalem troszke o czynniku chlodzacym 134a, ze nie jest bezpieczny.
Rozumiem, Jesli pojade do Do service-u zajmujacym sie klimatyzacja na usuniecie gazu 134a i jego rycacling.
Moge sie spodziewac ze usluga bedzie darmowa lub nawet dostane jakies pieniadze???
Dziekuje i pozdrawiam. <okok>

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 24 mar 2014, 09:29

Zbiniu, możliwe że coś Ci zapłacą, choć nie rób sobie większej nadziei. Na pewno nic Cię to nie będzie kosztować. Oni sobie czynnik wykorzystają do innego klienta.
Warsztat, naprawy Audi A6.

pako361
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 130KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: pako361 » 29 cze 2014, 23:10

Dzisiaj (po ok. tygodniu od założenia) zerwał mi się pasek wieloklinowy klimy, patrząc od strony głównego koła pasowego wydaje mi się, iż koło sprężarki jest nieco wysunięte do przodu (brak równoległości, niemniej byłem u kolegi który ma taki silnik wykręcony i w jego przypadku również wydaje się przesunięte koło sprężarki do przodu) jutro zakładam (kolejny) nowy pasek i boję się aby taka sytuacja nie powtórzyła się. Gdzie szukać przyczyny zerwania paska?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja