postanowiłem wziąć się za wymiane odm i ezektora, no więc spisałem numer części z ezektora (numer ten to 058 133 753 B) żeby na bank pasował, dzwonie do aso - koszt 118pln, kupiłem go (z tym że numer to 058 133 753 D) no i wziąłem się za wymiane no i pojawiła się mała przeszkoda, mianowice chodzi o przewody założone na kroćce ezektora, są zgrzane na stałe i nie ma opcji żeby je zdjąc bez ich uszkodzenia (no chyba że któryś z forumowiczów zna jakiś sposób ja próbowałem gorąca woda i nagrzewnica i nic)
a o to te przewody
skoro już wymontowałem ezektor który okazał się zapchany nie pozostało mi nic innego jak pojechać do aso z ezektorem i tymi przewodami oraz spytać o ich dostępność.
W aso spisali numer z mojego starego ezektora (058 133 753 B) i stwierdzili że ten ezektor nie jest do mojego samochodu, mówił że pasuje do 1,8t (i chyba jeszcze do 2,4 2,6 i 2,8) natomiast po numerze vin doszli że do mojego silnika (AJK 2,7T 230km) powinien być inny ezektor, nie pamiętam jego numeru ale różnica jest taka że ezektor do 2,7t jest w komplecie jeszcze z jakimiś przewodami itp, na dodatek nie występuje osobno i nie kosztuje już 118 pln ale 427 pln! Gość z aso powiedział mi też że być może jest to taki sam ezektor jak ten mój stary, tylko że ma zamontowane przewody na stałe ale przecież ten mój też tak miał

Kompletny ezektor widać na tym schemacie:
ÂŻe czekać na ten ezektor muszę czekać około tygodnia bo trzeba go sprowadzić z niemiec już nie wspomne, no i nie wiem czy przyjmą mi spowrotem sam ezektor który kupiłem wcześniej (o numerze 058 133 753 D) i niby nie jest do mojego samochodu
No i teraz pytanie:
Czy to możliwe że praktycznie do każdego silnika ezektor występuje osobno prócz 2,7t? Przecież ten ezektor który mu pokazałem niby do 1,8t też ma zgrzane przewody a można go kupić oddzielnie.
Czy jest możliwość zastąpienia tych przewodów jakimiś innymi? Z tego co wiem to działa tam podciśnienie więc raczej muszą być to sztywne przewody.
No i czy ten ezektór który kupiłem o numerze: 058 133 753 D (jeszcze go nie zwróciłem) można założyć do mojego silnika skoro taki siedział i było ok.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.