Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wycieraczki zaczynaja pracę do dołu

Elektryka
ODPOWIEDZ
fomek5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wycieraczki zaczynaja pracę do dołu

Post autor: fomek5 » 03 lut 2013, 12:56

Witam, mam problem z wycieraczkami, a mianowicie zaczynają pracować do dołu, a potem nie dochodzą do górnej części szyby..., czy da się to wyeliminować bez wymiany mechanizmu? Jak tak to w jaki sposób?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 03 lut 2013, 13:21

fomek5, no ale co ? tak ni z tąd ni z owąd zaczęły tak robić ? Kiedyś działały prawidłowo i nagle pewnego razu ?

Czy tez coś przy nich ktos działał ?
Części samochodowe online - Motostacja pl

axi13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: axi13 » 04 lut 2013, 09:12

było już kiedyś problem z wycieraczkami
Boner pisze:Zrób tak:
- zdemontuj mechanizm
- odłącz od niego silnik
- podłącz sam silnik i włącz wycieraczki (pojedyncze przetarcie)
- obserwuj trzpień silnika, powinien wykonać jeden pełen obrót dookoła.
UWAGA! Bardzo ważne abyś nie trzymał silnika w ręku, lub co gorsza całego mechanizmu wraz z podłączonym silnikiem, w momencie jego włączenia. Podeprzyj go czymś, połóż, zabezpiecz. Chwila nieuwagi i możesz stracić conajmniej palec, siła silnika jest naprawdę potężna.
Jeśli silnik wykona pełen obrót to sprawdź to samo z zapiętym mechnizmem, jeśli nie, to może jest uszkodzony, krzywy. trudno wyrokować.
Przyda Ci się też ten opis "zerowania mechanizmu" :arrow: klik
No i pytanie czy mechanizm przez ciebie zakupiony chodził lekko? Powinieneś lekko obracać nim ręką.
Daj poźniej znać jakie efekty.

fomek5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fomek5 » 07 lut 2013, 14:20

Jak kupiłem auto to już tak było, ale coraz bardziej mnie to denerwuje, dzięki za podpowiedź z tematem, niedługo zabiorę się za to i napisze czy się udało wyeliminować

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Nadwozie: Limuzyna
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: Motostacja pl » 07 lut 2013, 15:17

fomek5, to w takim razie wyglada na to, że ktoś przy montowaniu silnika nie wykonał tego "zerowania" o którym mowa w poscie powyżej.
Części samochodowe online - Motostacja pl

blazej1991
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blazej1991 » 14 mar 2013, 13:22

u mnie od wczoraj też tak jest było wszystko dobrze a terez jak dam z pozycji 0 to najpierw idą w dół i dopiero w górę a j jak pracują ciągle to wszystko dobrze i jak dam z powrotem na 0 to się zatrzymują ok 10 cm za wyżej niż powinny i jeszcze zaczeły wolno działaś co to może być?

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 14 mar 2013, 13:52

RomanS, w mojej krótko przed sprzedażą dwa czy trzy razy wycieraczki zamiast zatrzymywać się na dole szły jeszcze z dziesięć centymetrów do góry. Gdy już znalazłem chwilę by zerknąć pod podszybie, włączyłem wycieraczki dla sprawdzenia i problem się nie pojawił. I tak do końca posiadania autka. Znajomy, który wziął audi ode mnie w ogóle tego nie doświadczył, ale myślę że krańcówka zaśniedziała i po paru użyciach się rozruszała.
Zaś w przypadku kolegi fomek5 ewidentnie należy na nowo ustawić punkt 0.
blazej1991 pisze:u mnie od wczoraj też tak jest było wszystko dobrze a teraz jak dam z pozycji 0 to najpierw idą w dół i dopiero w górę a j jak pracują ciągle to wszystko dobrze i jak dam z powrotem na 0 to się zatrzymują ok 10 cm za wyżej niż powinny i jeszcze zaczęły wolno działaś co to może być?
Dla Ciebie wieści są takie, że masz robotę do wykonania i uwierz mi im prędzej tym lepiej i łatwiej.
Co i jak znajdziesz w tym temacie: https://a6klub.pl/a6-c5-all-drgajace-wolno-dzialajace-stajace-wycieraczki-vt11931.htm?highlight=drgaj%B1ce+wolno+dzia%B3aj%B1ce+wycieraczki

Dexter
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dexter » 19 cze 2013, 23:10

Nie wiem czy się jeszcze przyda ale takie rzeczy się dzieją jak jest instalacja od anglika sam wiem bo przerabiałem ten temat nie raz w a4 wystarczy zamienić skrajne przewody i powinno chodzić tak jak trzeba :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja