Wycieraczki zaczynaja pracę do dołu
Wycieraczki zaczynaja pracę do dołu
Witam, mam problem z wycieraczkami, a mianowicie zaczynają pracować do dołu, a potem nie dochodzą do górnej części szyby..., czy da się to wyeliminować bez wymiany mechanizmu? Jak tak to w jaki sposób?
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
było już kiedyś problem z wycieraczkami
Boner pisze:Zrób tak:
- zdemontuj mechanizm
- odłącz od niego silnik
- podłącz sam silnik i włącz wycieraczki (pojedyncze przetarcie)
- obserwuj trzpień silnika, powinien wykonać jeden pełen obrót dookoła.
UWAGA! Bardzo ważne abyś nie trzymał silnika w ręku, lub co gorsza całego mechanizmu wraz z podłączonym silnikiem, w momencie jego włączenia. Podeprzyj go czymś, połóż, zabezpiecz. Chwila nieuwagi i możesz stracić conajmniej palec, siła silnika jest naprawdę potężna.
Jeśli silnik wykona pełen obrót to sprawdź to samo z zapiętym mechnizmem, jeśli nie, to może jest uszkodzony, krzywy. trudno wyrokować.
Przyda Ci się też ten opis "zerowania mechanizmu" :arrow: klik
No i pytanie czy mechanizm przez ciebie zakupiony chodził lekko? Powinieneś lekko obracać nim ręką.
Daj poźniej znać jakie efekty.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Skrzynia: Tiptronic
-
- Forum Audi A6 / A7
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Avant
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
RomanS, w mojej krótko przed sprzedażą dwa czy trzy razy wycieraczki zamiast zatrzymywać się na dole szły jeszcze z dziesięć centymetrów do góry. Gdy już znalazłem chwilę by zerknąć pod podszybie, włączyłem wycieraczki dla sprawdzenia i problem się nie pojawił. I tak do końca posiadania autka. Znajomy, który wziął audi ode mnie w ogóle tego nie doświadczył, ale myślę że krańcówka zaśniedziała i po paru użyciach się rozruszała.
Zaś w przypadku kolegi fomek5 ewidentnie należy na nowo ustawić punkt 0.
Co i jak znajdziesz w tym temacie: https://a6klub.pl/a6-c5-all-drgajace-wolno-dzialajace-stajace-wycieraczki-vt11931.htm?highlight=drgaj%B1ce+wolno+dzia%B3aj%B1ce+wycieraczki
Zaś w przypadku kolegi fomek5 ewidentnie należy na nowo ustawić punkt 0.
Dla Ciebie wieści są takie, że masz robotę do wykonania i uwierz mi im prędzej tym lepiej i łatwiej.blazej1991 pisze:u mnie od wczoraj też tak jest było wszystko dobrze a teraz jak dam z pozycji 0 to najpierw idą w dół i dopiero w górę a j jak pracują ciągle to wszystko dobrze i jak dam z powrotem na 0 to się zatrzymują ok 10 cm za wyżej niż powinny i jeszcze zaczęły wolno działaś co to może być?
Co i jak znajdziesz w tym temacie: https://a6klub.pl/a6-c5-all-drgajace-wolno-dzialajace-stajace-wycieraczki-vt11931.htm?highlight=drgaj%B1ce+wolno+dzia%B3aj%B1ce+wycieraczki