migające oświetlenie
-
- Forum Audi A6 / A7
migające oświetlenie
Witam! Ostatnio przy okazji większych ilości śniegu, śliskich i oblodzonych nawierzchniach zauważyłem, że przy dodaniu gazu na takich powierzchniach i butowaniu przednich kół, przygasa oświetlenie w samochodzie (głównie widać to po oświetleniu zewnętrznym np. w czasie jazdy po zmroku). Czasem miga kontrolka od ESP. Nie mam pojęcia jak wyczajić gdzie jest usterka, bo chyba nie jest to zjawisko normalne. Może ktoś miał podobny problem i chętnie podzieliłby się sugestiami w temacie 

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: migające oświetlenie
Ja u siebie mam xenon'y więc u mnie taki problem nie ma prawa wystąpićmariog2012 pisze:Witam! Ostatnio przy okazji większych ilości śniegu, śliskich i oblodzonych nawierzchniach zauważyłem, że przy dodaniu gazu na takich powierzchniach i butowaniu przednich kół, przygasa oświetlenie w samochodzie (głównie widać to po oświetleniu zewnętrznym np. w czasie jazdy po zmroku). Czasem miga kontrolka od ESP. Nie mam pojęcia jak wyczajić gdzie jest usterka, bo chyba nie jest to zjawisko normalne. Może ktoś miał podobny problem i chętnie podzieliłby się sugestiami w temacie

- niesprawny regulator napięcia
- problem ze stykiem masy alternatora (najczęściej objawia się na nierównościach)
- niesprawny napinacz paska wieloklinowego (może występować razem z 'osłabieniem' wspomagania)
- słabo naładowany (umierający) akumulator - kiedy koła Ci buksują silnik jest na większych obrotach i większy jest prąd ładowania
Co możesz sprawdzić:
- sprawdź (jeżeli dysponujesz) aerometrem naładowanie akumulatora (możesz go również podłączyć na noc pod prostownik)
- sprawdź napięcie paska wielorowkowego
- sprawdź rezystancję masy pomiędzy alternatorem a akumulatorem
- sprawdź czy końcówki przewodu pomiędzy alternatorem a akumulatorem nie są zaśniedziałe
- sprawdź napięcie ładowania akumulator przy różnym obciążeniu:
+ przed rozruchem
+ po rozruchu - silnik na wolnych obrotach
+ dodatkowo włącz ogrzewanie tylnej szyby
+ dodatkowo włącz dmuchawę na maksa
+ dodatkowo włącz światła przednie (możesz załączyć również przeciwmgielne)
[zaobserwuj czy przy dodaniu gazu napięcie ładowania rośnie - powinno się mieścić w granicy 13,9V-14,4V]