Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

migające oświetlenie

Elektryka
ODPOWIEDZ
mariog2012
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

migające oświetlenie

Post autor: mariog2012 » 22 sty 2013, 02:16

Witam! Ostatnio przy okazji większych ilości śniegu, śliskich i oblodzonych nawierzchniach zauważyłem, że przy dodaniu gazu na takich powierzchniach i butowaniu przednich kół, przygasa oświetlenie w samochodzie (głównie widać to po oświetleniu zewnętrznym np. w czasie jazdy po zmroku). Czasem miga kontrolka od ESP. Nie mam pojęcia jak wyczajić gdzie jest usterka, bo chyba nie jest to zjawisko normalne. Może ktoś miał podobny problem i chętnie podzieliłby się sugestiami w temacie :)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: migające oświetlenie

Post autor: kot919 » 22 sty 2013, 18:00

mariog2012 pisze:Witam! Ostatnio przy okazji większych ilości śniegu, śliskich i oblodzonych nawierzchniach zauważyłem, że przy dodaniu gazu na takich powierzchniach i butowaniu przednich kół, przygasa oświetlenie w samochodzie (głównie widać to po oświetleniu zewnętrznym np. w czasie jazdy po zmroku). Czasem miga kontrolka od ESP. Nie mam pojęcia jak wyczajić gdzie jest usterka, bo chyba nie jest to zjawisko normalne. Może ktoś miał podobny problem i chętnie podzieliłby się sugestiami w temacie :)
Ja u siebie mam xenon'y więc u mnie taki problem nie ma prawa wystąpić :-), jednakże przyczyną przygasania oświetlenia może być:
- niesprawny regulator napięcia
- problem ze stykiem masy alternatora (najczęściej objawia się na nierównościach)
- niesprawny napinacz paska wieloklinowego (może występować razem z 'osłabieniem' wspomagania)
- słabo naładowany (umierający) akumulator - kiedy koła Ci buksują silnik jest na większych obrotach i większy jest prąd ładowania

Co możesz sprawdzić:
- sprawdź (jeżeli dysponujesz) aerometrem naładowanie akumulatora (możesz go również podłączyć na noc pod prostownik)
- sprawdź napięcie paska wielorowkowego
- sprawdź rezystancję masy pomiędzy alternatorem a akumulatorem
- sprawdź czy końcówki przewodu pomiędzy alternatorem a akumulatorem nie są zaśniedziałe
- sprawdź napięcie ładowania akumulator przy różnym obciążeniu:
+ przed rozruchem
+ po rozruchu - silnik na wolnych obrotach
+ dodatkowo włącz ogrzewanie tylnej szyby
+ dodatkowo włącz dmuchawę na maksa
+ dodatkowo włącz światła przednie (możesz załączyć również przeciwmgielne)
[zaobserwuj czy przy dodaniu gazu napięcie ładowania rośnie - powinno się mieścić w granicy 13,9V-14,4V]

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja