Niesprawny spryskiwacz szyby
-
- Forum Audi A6 / A7
Niesprawny spryskiwacz szyby
Witam.Temat założyłem nowy poniewaz szukałem ale sa tylko podobne.Moj problem polega na tym,że jak chce spryskac szybe to uruchamiaja sie wycieraczki a spryskiwacza wogole nie słychać.Sciagłem wtyczke co dochodzi do silniczka i sprawdzałem na zarówke to prad nie dochodzi.Zarówka na 100%sprawna.Miernika niestety nie posiadam.Bezpiecznik sprawdziłem i tez jest OK.Dodam,że na lampy spryskiwacz działa.Miał moze ktos taki problem?Wie ktoś może gdzie szukać przyczyny?Z góry dzieki:)Pozdrawiam
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Bez miernika ciężko będzie lokalizować usterkę. Powinieneś sprawdzić, dwa przewody osobno czyli na jednym musi być GND (pin 2 pompki) a na drugim +12V (pin 1 pompki).
Droga sygnału +12V jest taka:
Z bezpiecznika nr 24 idzie na 8 pin złącze przełącznika zespolonego w kierownicy konektor nr 8 (53a). Po włączeniu spryskiwaczy powinno pojawić się to napięcie na 8 pin złącze przełącznika zespolonego w kierownicy konektor nr 4 (53c) a następnie wędruje ono na różowe 10 pinowe złącze umieszczone w nogach kierowcy na końcu progu na konektor 3 a następnie prosto do pompki spryskiwacza.
Ponadto nie wiem czy masz zamontowany moduł wycieraczek na pinach 5 i 6 listwy przekaźników
ale on też może być przyczyną niesprawności.
Droga sygnału +12V jest taka:
Z bezpiecznika nr 24 idzie na 8 pin złącze przełącznika zespolonego w kierownicy konektor nr 8 (53a). Po włączeniu spryskiwaczy powinno pojawić się to napięcie na 8 pin złącze przełącznika zespolonego w kierownicy konektor nr 4 (53c) a następnie wędruje ono na różowe 10 pinowe złącze umieszczone w nogach kierowcy na końcu progu na konektor 3 a następnie prosto do pompki spryskiwacza.
Ponadto nie wiem czy masz zamontowany moduł wycieraczek na pinach 5 i 6 listwy przekaźników
ale on też może być przyczyną niesprawności.
- Mariusz-MN
- Forum Audi A6 / A7
xxcichyxx91, bo od spryskiwaczy lamp jest osobna pompka. Ty nie masz wycieraczki tylnej szyby wiec nie podmienisz pomki do sprawdzenia, wiec najprosciej wez z akumulatora podciag na krotko zasilanie do kostki i zobacz czy zagada jak nie to pompka do wymiany i po sprawie, a jak dziala to jest bezpiecznik jak wyzej kolega pisal do sprawdzenia albo cos z przelacznikiem zespolonym przy kierownicy ale nie sadze bo te pomki tez nie sa wieczne i zawodza.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kolega xxcichyxx91 napisał, że podłączył żarówkę zamiast pompki, czego rezultatem było brak świecenia. czyli ewidentnie problem zasilania. Można sprawdzić przy okazji czy pompka działa, jednakże nie rozwiąże to problemu.Mariusz-MN pisze:... wiec najprosciej wez z akumulatora podciag na krotko zasilanie do kostki i zobacz czy zagada jak nie to pompka do wymiany ... te pomki tez nie sa wieczne i zawodza.
Kolego xxcichyxx91 zaopatrz się w najprostszy multimetr - koszt 20zł (do detekcji napięć oraz 'ciągłości' obwodów na pewno wystarczy), to wtedy pokierujemy co gdzie i jak sprawdzić (sposobem 'na żarówkę' tego nie zrobisz)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Ti gregory
- Forum Audi A6 / A7
Witam,
miałem ten sam objaw ... spryski lamp są, natomiast brak na szyby. dziękuję za wasze wskazówki.
odrazu po użyciu miernika okazało się że prąd na wtyczce jest i to tylko kwestia spalonej pompki.
Szkoda tylko że zamienniki są sprzedawane z odwróconą wtyczką o 180°.
Już działa i jest gitara. A jakby ktoś chciał wiedzieć ile kosztuje w Audi oru to już mówię na szyby 198,- ; a reflektory 300 z kawałkiem <szok>
Pozdrawiam
miałem ten sam objaw ... spryski lamp są, natomiast brak na szyby. dziękuję za wasze wskazówki.
odrazu po użyciu miernika okazało się że prąd na wtyczce jest i to tylko kwestia spalonej pompki.
Szkoda tylko że zamienniki są sprzedawane z odwróconą wtyczką o 180°.
Już działa i jest gitara. A jakby ktoś chciał wiedzieć ile kosztuje w Audi oru to już mówię na szyby 198,- ; a reflektory 300 z kawałkiem <szok>
Pozdrawiam