Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Niesprawny spryskiwacz szyby

Elektryka
ODPOWIEDZ
xxcichyxx91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Niesprawny spryskiwacz szyby

Post autor: xxcichyxx91 » 03 sty 2013, 13:58

Witam.Temat założyłem nowy poniewaz szukałem ale sa tylko podobne.Moj problem polega na tym,że jak chce spryskac szybe to uruchamiaja sie wycieraczki a spryskiwacza wogole nie słychać.Sciagłem wtyczke co dochodzi do silniczka i sprawdzałem na zarówke to prad nie dochodzi.Zarówka na 100%sprawna.Miernika niestety nie posiadam.Bezpiecznik sprawdziłem i tez jest OK.Dodam,że na lampy spryskiwacz działa.Miał moze ktos taki problem?Wie ktoś może gdzie szukać przyczyny?Z góry dzieki:)Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 04 sty 2013, 13:47

Bez miernika ciężko będzie lokalizować usterkę. Powinieneś sprawdzić, dwa przewody osobno czyli na jednym musi być GND (pin 2 pompki) a na drugim +12V (pin 1 pompki).

Droga sygnału +12V jest taka:
Z bezpiecznika nr 24 idzie na 8 pin złącze przełącznika zespolonego w kierownicy konektor nr 8 (53a). Po włączeniu spryskiwaczy powinno pojawić się to napięcie na 8 pin złącze przełącznika zespolonego w kierownicy konektor nr 4 (53c) a następnie wędruje ono na różowe 10 pinowe złącze umieszczone w nogach kierowcy na końcu progu na konektor 3 a następnie prosto do pompki spryskiwacza.

Ponadto nie wiem czy masz zamontowany moduł wycieraczek na pinach 5 i 6 listwy przekaźników
Obrazek
ale on też może być przyczyną niesprawności.

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 04 sty 2013, 19:22

xxcichyxx91, bo od spryskiwaczy lamp jest osobna pompka. Ty nie masz wycieraczki tylnej szyby wiec nie podmienisz pomki do sprawdzenia, wiec najprosciej wez z akumulatora podciag na krotko zasilanie do kostki i zobacz czy zagada jak nie to pompka do wymiany i po sprawie, a jak dziala to jest bezpiecznik jak wyzej kolega pisal do sprawdzenia albo cos z przelacznikiem zespolonym przy kierownicy ale nie sadze bo te pomki tez nie sa wieczne i zawodza.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 04 sty 2013, 21:10

Mariusz-MN pisze:... wiec najprosciej wez z akumulatora podciag na krotko zasilanie do kostki i zobacz czy zagada jak nie to pompka do wymiany ... te pomki tez nie sa wieczne i zawodza.
Kolega xxcichyxx91 napisał, że podłączył żarówkę zamiast pompki, czego rezultatem było brak świecenia. czyli ewidentnie problem zasilania. Można sprawdzić przy okazji czy pompka działa, jednakże nie rozwiąże to problemu.

Kolego xxcichyxx91 zaopatrz się w najprostszy multimetr - koszt 20zł (do detekcji napięć oraz 'ciągłości' obwodów na pewno wystarczy), to wtedy pokierujemy co gdzie i jak sprawdzić (sposobem 'na żarówkę' tego nie zrobisz)

xxcichyxx91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xxcichyxx91 » 04 sty 2013, 21:23

Oki.Może jutro załatwie cos takiego, to sie odezwe:)

[ Dodano: 2013-01-11, 18:00 ]
Witam.Mam ten miernik tylko gdzie to posprawdzac?

Awatar użytkownika
Ti gregory
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ti gregory » 11 lip 2013, 15:49

Witam,
miałem ten sam objaw ... spryski lamp są, natomiast brak na szyby. dziękuję za wasze wskazówki.
odrazu po użyciu miernika okazało się że prąd na wtyczce jest i to tylko kwestia spalonej pompki.
Szkoda tylko że zamienniki są sprzedawane z odwróconą wtyczką o 180°.
Już działa i jest gitara. A jakby ktoś chciał wiedzieć ile kosztuje w Audi oru to już mówię na szyby 198,- ; a reflektory 300 z kawałkiem <szok>
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja