[ TIP+Q] Tip + Quattro śmiganie bokiem.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
[ TIP+Q] Tip + Quattro śmiganie bokiem.
Witam. Nadchodzi zima i mam takie pytanie czy A6 C5 quattro z tip można po śniegu używać hamulca ręcznego w czasie jazdy aby pośmigać bokiem?
nic sie nie stanie ze skrzynią lub z tylnym mostem?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: Tip + Quattro śmiganie bokiem.
do slusznych uwag kolegi 0x4B25A dodalbym jeszcze, abys zabawial sie na 'manualnym' sterowaniu skrzyni (nie na 'D'skiba2323 pisze:Witam. Nadchodzi zima i mam takie pytanie czy A6 C5 quattro z tip można po śniegu używać hamulca ręcznego w czasie jazdy aby pośmigać bokiem?

Zabawa na sniegu bardzo mocno podgrzewa olej w tipie (wysokie obroty, czesto na 'popuszczonym' sprzegle lock-up) - brak nalezytej uwagi moze poskutkowac kosztownym remontem....
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
skiba2323,
jeszcze jedno - jak juz by Ci sie zdarzylo 'utknąć' gdzieś - to w zadnym wypadku nie stosuj metody z manualnej skrzyni na wydostanie sie - czyli tzw rozbujanie sie (przod - gaz, wsteczny - gaz) - to najprostszy 'przepis' na popękane kosze w automacie.
sumarycznie - co tu jeszcze dodac.....
ach, bylbym zapomniał - przy zabawach mocno 'dostaje po tylku' zawieszenie....
jmm ma 100% racji - do zabaw sa inne (lepsze) samochody.
znakomita uwaga rober229 - vp44 zabila rowniez temperatura - co dobitnie swiadczy o koniecznosci czestych 'przystankow'

jeszcze jedno - jak juz by Ci sie zdarzylo 'utknąć' gdzieś - to w zadnym wypadku nie stosuj metody z manualnej skrzyni na wydostanie sie - czyli tzw rozbujanie sie (przod - gaz, wsteczny - gaz) - to najprostszy 'przepis' na popękane kosze w automacie.
sumarycznie - co tu jeszcze dodac.....

ach, bylbym zapomniał - przy zabawach mocno 'dostaje po tylku' zawieszenie....
jmm ma 100% racji - do zabaw sa inne (lepsze) samochody.
znakomita uwaga rober229 - vp44 zabila rowniez temperatura - co dobitnie swiadczy o koniecznosci czestych 'przystankow'
Panowie... ja nie wiem jak jest w C5, bo nigdy w nim nawet nie siedziałem... u mnie jest normalnie przycisk 'ESP'... i teraz odpowiednio się go naciska... krócej lub dłużej... i wyłączają się układy albo samo ESP albo ESP/ASR...
Oczywiście także mam Quattro... dzięki temu naprawdę da się poszaleć... oczywiście z głową... bo niestety przy włączonych układach bezpieczeństwa, autko nie daje zbyt dużo poszaleć
Oczywiście także mam Quattro... dzięki temu naprawdę da się poszaleć... oczywiście z głową... bo niestety przy włączonych układach bezpieczeństwa, autko nie daje zbyt dużo poszaleć